Minister vil ha norsk-indisk partnerskap

Minister vil ha norsk-indisk partnerskap

Indias finansminister spår en stor fremtid for norsk-indisk samarbeid etter møtet med norske it-topper i Oslo.

I forbindelse med den indiske finansministeren P. Chadambaran offisielle norgesbesøk inviterte IKT-Norge til såkalt VIP-frokost i samarbeid med den indiske ambassaden, Accenture, EDB Business Partner og Tata Consulting.

Ministeren møtte i dag flere norske it-topper for å diskutere hvordan India ønsker å legge bedre til rette for joint ventures mellom norske og indiske bedrifter.

- India har kompetansen og talentbasen, mens norske bedrifter kan tilby adgang til det europeiske markedet, forklarte Span-grunnlegger Pramod Grama om EDB-oppkjøpet som ble kjent i dag.

LES SAKEN HER: EDB kjøper i India

Den indiske finansministeren mener det er åpenbart at it-samarbeidet mellom India og Norge vil styrkes betydelig i årene som kommer, og avviste at et slikt samarbeid på noen måte kan skade norsk it-industri.

- Norge er drevet av teknologi og innovasjon, mens India kan levere kompetanse. Dette er komplimentære ferdigheter. Offshoring til India reduserer ikke antall jobber i Norge, det skaper arbeidsplasser fordi det forbedrer konkurranseevnen, forklarte Chadambaran.

Stadig flere aktører i den norske it-bransjen søker til India for å dekke den økende kompetansemangelen her til lands. Norske bedrifter ønsker seg enklere og raskere adgang for indere som skal jobbe som eksperter i Norge, og tettere samarbeid med indiske bedrifter.

Norgessjef Nils Øverås kan konstatere at Accenture nå har flest ansatte i India, med 34 000 av 170 000 ansatte.

- Den norske demografien støtter ikke videre vekst, så vi har ikke noe annet valg enn å offshore. Det har alltid vært en utfordring med distribuert prosjektarbeid, men metodikk er vår styrke, sa Nils Øverås i Accenture, som har foreløpig har løst immigrasjonsproblemene ved å la norske ansatte reise til India når it-ekspertene ikke kan komme motsatt vei.

LES OGSÅ: Flere utlendinger til it-Norge

EDB-sjef Endre Rangnes har jobbet i to år med å kartlegge det indiske markedet i forkant av oppkjøpet av Span Systems. Han mener India vil være den beste samarbeidspartneren for norske it-bedrifter i mange år fremover.

- Vi vil mangle 3000 it-arbeidere i Norge de neste årene, men India har kompetansen og infrastrukturen vi trenger. De har høyt nivå på utdanning, metodikk, systemutvikling samtidig som kostnadene er betydelig lavere enn i Norden. Vi har bare positive erfaringer med India, sa Rangnes, som spår at Span Systems vil tredoble omsetningen de neste tre årene.

Les om:

Enterprise