MKN Tastexplorer

MKN Tastexplorer

Windows oppgavebehandling er et kraftig verktøy, men mangler dessverre egenskapen til å vise en del informasjon og sammenhengen mellom prosesser. Er du nysgjerrig av natur, kan programmet MKN Taskexplorer være kjekt å ha.

Søker du mer informasjon om de ulike prosessene og tjenestene som kjører på pc-en din, trenger du et bedre og kraftigere verktøy enn oppgavebehandlingsprogrammet som følger med Windows. Vi har tittet nærmere på et program som viser hva som foregår under panseret på Windows.

Derfor trenger du et bedre program

Windows oppgavebehandling er et program som kan vise mye informasjon dersom man konfigurer det slik. Men programmet har mange hull. Et eksempel på en viktig mangel er muligheten til å vise sammenhengen mellom prosesser som kjører. Det er for eksempel ikke mulig å vite hva konsekvensen vil være hvis man stenger en moderprosess.

Du trenger et mer avansert oppgavebehandlingsprogram dersom du utvikler programvare, mistenker applikasjoner i en bestemt sikkerhetssammenheng eller er generelt nysgjerrig på hvordan Windows drar i snorene bak kulissene. Sistnevnte er spesielt aktuelt for studenter som studerer it.

Anskaffelse og installasjon

Taskexplorer er utviklet av et tysk selskap som heter MKN. Programmet er oversatt til engelsk og er gratis. Det lastes ned fra mkn-software.de.

Vi hadde ingen problemer med å installere applikasjonen. Til tross for at Taskexplorer er et systemverktøy, var programmet klart umiddelbart etter installasjon. Ingen omstart var påkrevd. Taskexplorer skal for øvrig fungere like bra på 64-bit utgaver av Windows som 32-bit utgaver.

Taskexplorer i bruk

Navnet forteller egentlig ganske mye om Taskexplorer. Det er som Windows Utforsker for alle prosesser som kjører på din maskin. I tillegg til å vise detaljert informasjon om ulike prosesser, viser programmet også sammenhengen mellom ulike prosesser. Dette er vist som et tre-struktur.

En de virkelig store styrkene til Taskexplorer er brukergrensesnittet. Verktøyprogrammer er som regel gode på å vise mye informasjon, men problemet med mange er at de har tendens til å drukne brukeren med mye informasjon. Men utviklerne bak dette programmet har lykkes med å lage et grensesnitt som gjør det enkelt å få oversikt over mye detaljert informasjon i en «skjermfull».

Funksjonalitetsmessig klarer Taskexplorer seg bra med tilsvarende programmer. I tillegg til å vise prosessinformasjon, kan programmet også vise ressursbruk. Kjekt hvis du vil finne ut hvilket program som hamrer harddisken, og ikke minst hvorfor det gjør det.


I Taskexplorer kan man se egenskaper for hver enkel prosess som kjører. Her kan man vasse i informasjon om blant annet prosessen selv, tråder som prosessen er ansvarlig for og mye mer.

Taskexplorer buntes med en del avanserte funksjoner også. Som for eksempel muligheten til å stenge en eller flere tråd(er) innenfor en prosess. Videre kan man også se en så kalt stakksporing (call stack trace) for hver enkelt tråd. Ved hjelp av denne funksjonen kan man se hvilke applikasjoner som kaller hvilke tråder (prosesser) på systemet. Dette kan være hendig i forbindelse med feilrettelser.


MKN har bakt inn programmet Memorymonitor i Taskexplorer. Ved hjelp av dette verktøyet kan man optimalisere minnebruket på pc-en ved å tvinge operativsystemet til å dumpe mer minne til harddisken i situasjoner der man har lite minne.

Konklusjon

Selv om Microsoft gav oppgavebehandlingsprogrammet i Windows Vista et lite løft, ved blant annet å bunte et eget ressursovervåkningsprogram, utelater verktøyet fortsatt en god del viktig informasjon for ekspertene. Da kan verktøy som Taskexplorer være kjekt å ha. Personer som bruker Windows XP eller tidligere versjoner, kan ha større utbytte av Taskexplorer, ettersom det tilbyr funksjonalitet man ellers ikke finner i Windows.

Er du på utkikk etter et fyldig verktøy for å vite mer om oppgaver og prosesser som foregår under panseret på din maskin, har vi ingen betenkeligheter med å anbefale Taskexplorer fra MKN.

PS! Et annet populært alternativ til MKN Taskexplorer 5 er verktøyet Process Explorer som er utviklet av Microsoft selv.

Enterprise