Monstermaskin fra IBM

Monstermaskin fra IBM

IBMs nye stormaskin zEnterprise 196 kan blant annet vise til verdens raskeste prosessor.

Nye IBM zEnterprise System er en gedigen satsing fra IBM. Selskapet hevder det har gått med 1,5 milliarder dollar, og at det har vært i sving 5000 ansatte gjennom de siste fire årene for å komme frem til dagens resultat.

- For ti år siden kom Linux inn på stormaskinen, det neste virkelig store høydepunktet er nå ti år etter med zEnterprise, fortalte IBMs Paulo Carvao da han nylig besøkte Norge.

Løsningen er basert på z196-prosessoren, som ifølge Carvao nå er verdens raskeste. Den er laget med 45 nanometers produksjonsteknologi, og hver prosessor består av fire kjerner. Selskapet har valgt å ta i bruk tre nivåer av cache slik at det skal være plass til mer data for at data skal kunne behandles raskere.

Klokkefrekvens er på 5,2 GHz, og prosessoren inneholder 1,4 milliarder transistorer på en 512 kvadratmillimeter stor flate. Den bruker ellers selskapets patenterte eDRAM-teknologi, som gjør det mulig å plassere DRAM-komponenter på de samme brikkene som mikroprosessorer.

Kraft og optimalisering

Et zEnterprise System kan bestå av 96 prosessorer og håndtere over 50 milliarder instruksjoner i sekundet. Løsningen tilbyr 60 prosent mer kapasitet enn forgjengeren System z10, samtidig som strømbehovet er omtrent det samme. Løsningen kan også kjøpes med vannavkjøling, noe som stormaskiner fra IBM ikke har blitt levert med siden 1995.

En z196-maskin er ellers utstyrt med redundant array of independent memory (RAIM), og en hel minnebank kan dermed feile uten at det får store konsekvenser. Hver z196-maskin kan inneholde opptil tre TB med RAIM-beskyttet hovedminne.

- I tillegg til den nye serveren har vi også zEnterprise BladeCenter Extension (zBX) og en Unified Resources Manager, sier Carvao. ZBX kan utstyres med ordinære blader eller dedikerte optimaliseringsservere.

Sistnevnte kan utføre spesifiserte oppgaver 80 til 100 ganger raskere dersom de er på plass, hevder Carvao. Unified Resource Manager er kode som kontrollerer og administrerer disse to miljøene.

I tillegg slippes z/OS versjon 1 release 12, og gir i følge selskapet økt ytelse. Løsningen kan også benyttes med Linux.

Enterprise