Møt Google Apps far

Møt Google Apps far

Før jobbet han for Microsoft, men nå har han skiftet beite og er med på teamet til Google.

Tre uker inn i sin karriere i Google møtte Rajen Sheth , tidligere Microsoft og VMware-ansatt, Larry Page, Sergey Brin og Eric Schmidt for å foreslå en måte å gjøre om Gmail til et epost-system for bedriftsmarkedet.

Forslaget hans ble raskt avvist.

I dag gir Google Apps, Google et lite fotfeste i it-verdenen for bedriftsmarkedet og har tent en intens rivalisering med Microsoft.

Tidligere Hotmail-sjef

I 2004 ble Sheths første forsøk på å bringe Gmail til bedriftsmarkedet avvist, da Google-toppene Page, Brin og Schmidt utfordret han til å komme opp med noe bedre.

Før Sheth begynte i Google, jobbet han med noen av de mest kjente it-produktene i it-landskapet, både på forbruker og bedrifts-siden.

I 1999 og 2000 var han programsjef for Hotmail, eid av Microsoft, der han ledet arbeidet med å skape Hotmails første spamfilter. Etter dette jobbet han et år for VMware, hvor han var produktsjef for VMwares ESX server.

Lagringsselskapet EMC kjøpte opp VMware i januar 2004 og Sheth hjalp da til med integreringsprosessen mellom de to selskapene. Han forlot dette prosjektet i juli samme år for bli med i Googles nyopprettede avdeling for bedrifter, hvor han nå er senior produktsjef for Google Apps.

Tøff avgjørelse

- Det er nok den tøffeste avgjørelsen jeg har tatt noen gang, siden VMware gjorde det så fantastisk bra på den tiden, og Google var i ferd med å ta av, sier Sheth i et intervju med amerikanske CIO Magazine.

- En av tingene som virkelig tiltrakk meg var tanken på å kunne gå inn i et helt nytt marked, med mye bra teknologi fra Google.

Sheth sitt forslag om Gmail og ”Gmail For Your Domain”, ble fulgt opp av Matthew Glotzbach og Dave Girouard og selv om det første møtet endte med frustrasjon, skulle det vise seg at dette bare var midlertidig.

- I mai året etter tok jeg det opp igjen, og spurte om vi ikke skulle lage en skybasert infrastruktur for bedrifter og starte med Gmail, for så åbringe inn flere applikasjoner når vi fikk flere interesserte, sier Seth.

”Gmail For Your Domain” ble lansert som betaversjon i februar 2006, i hovedsak for små bedrifter og universiteter, og brukte et helt nettbasert epost-system med et personlige domenenavn.

Den utvidede versjonen ”Google Apps For Your Domain” ble lansert senere i 2006 og i februar 2007 hadde Google skapt en bedriftsversjon av Google Apps. Et annet viktig øyeblikk i 2007 var oppkjøpet av Postini, noe som hjalp Google å innlemme spamfiltrering og virus inn i Apps-området.

Enterprise