Muntlige kommentarer i Reader

Muntlige kommentarer i Reader

Gratisprogrammet Adobe Reader er nå ute i versjon 11 og byr endelig på fullstendige kommentar-muligheter.

Adobe Reader, tidligere kjent under navnet Acrobat Reader, er nå lansert i versjon XI – Adobe følger moten og bruker romertall.

Tidligere har man måttet kjøpe betalversjonene av Adobe Acrobat for å kunne legge inn kommentarer i PDF-dokumenter.

Adobe Reader er installert på et stort antall pc-er verden rundt og er vel blant programmene som mange av oss benytter jevnlig, først og fremst som mottakere av PDF-dokumenter, men som de færreste tenker noe særlig på når det gjelder andre bruksmuligheter enn passiv lesing av dokumenter. Dette kan endre seg med versjon XI.

PDF-formatet

PDF er forkortelsen for Portable Document Format, i utgangspunktet et proprietært filformat som Adobe lanserte tidlig på 1990-tallet og som ble omgjort til en ISO-standard i 2008.

Formålet med PDF-formatet er å kunne distribuere dokumenter elektronisk slik at skrifttyper og layout forblir identisk med originalen selv mottakeren ikke har installert programmet som dokumentet ble lagd i.

PDF-formatet ble raskt et viktig program i arbeidsflyten i firmaer som jobbet med «desktop publishing», det vil si trykksaksproduksjon på Mac og pc.

Senere har PDF-formatet blitt standarden for å distribuere trykke- og utskriftklare dokumenter via internett og som e-postvedlegg.

I tillegg brukes Adobe Acrobat-programmer mye til å utvikle skjemaer og formularer. PDF og Acrobat-teknologien har en sentral plass i dokumentbehandlingen i både små og ikke minst store firmaer.

Gratisversjonen av Acrobat-programmene, Acrobat Reader, regnes som en viktig forutsetning for at PDF-formatet etter hvert fikk stor utbredelse, og programmet har i senere år gått under navnet Adobe Reader.

Versjon XI

Nå foreligger altså versjon Adobe Reader XI – som skal leses som «elleve» og ikke «xi».

Programmet, som er tilgjengelig for gratis nedlasting hos Adobe, tilbyr nå fullstendige kommentarfunksjoner, forbedret skjemahåndtering og mulighet for å legge ved filer og anmerkninger, skriver Adobe i pressemeldingen.

Forrige versjon, X, hadde et par enkle kommentarmuligheter, men dette er nå betydelig utvidet.

I tillegg har programmet fått mange nye og forbedrede funksjoner som skal bidra til økt produktivitet og sikkerhet.

Dessuten er både installasjonsprosedyre og opplegget for oppdateringer blitt forbedret og forenklet, ifølge Adobe.

Samtidig med Adobe Reader XI foreligger også de forskjellige betalversjonene av Adobe Acrobat XI, som tilbyr full støtte for både Windows 8 og Mac OS X Mountain Lion.

Windows 8-versjonen skal gi fullt utbytte av berøringsgrensesnittet i Windows 8, ifølge Adobe.

Funksjonene for å fylle ut, lagre og sende skjemaer er også forbedret i den nye versjonen, som i tillegg har fullstendige funksjoner for gjennomgang og kommentering av dokumenter.

Man kan nå legge inn tekst, stempler, bilag og lydfiler – så vel som symboler som linjer og piler.

Bedre sikkerhet

Også sikkerheten er styrket, gjennom Protected View, som plaserer brukergrensesnittet i et separat skrivebord – og Protected Mode som gir bedre beskyttelse mot informasjonstyveri og forenkler installasjon og implementering i store organisasjoner.

Adobe Reader IX er altså gratis, mens Adobe Acrobat XI Standard koster cirka 3490 kroner inklusive mva. Acrobat XI Pro koster rundt 5600 kroner. Begge versjonene fås til rimeligere oppgraderingspriser og tilbys også som et ledd i Adobe nye abonnementstjeneste.

Adobe Reader XI for Windows og Mac OS X kan lastes ned gratis her .

Les om:

Enterprise