Nå åpner Mac App Store

Nå åpner Mac App Store

Mac-programmer snart bare ett klikk unna.

Når Mac App Store åpner sine virtuelle dører torsdag ettermiddag, vil alle Mac-brukere kunne kjøpe eller laste ned Mac-programmer gratis på samme måte som med iPhone og iPad.

Apple bekreftet lanseringen av Mac App Store i desember, og til å begynne med vil den være tilgjengelig i 90 land.

- App Store revolusjonerte mobilapplikasjoner. Vi håper å gjøre det samme for pc-programmer med Mac App Store, ved å gjøre det å finne og kjøpe pc-programmer enkelt og morsomt, sa Apple-sjef Steve Jobs den gang.

Programoppdateringer samlet på ett sted

Mac App Store er tilgjengelig nå for brukere av Mac OS X Snow Leopard som en oppdatering av operativsystemet til versjon 10.6.6.

Du kan bla gjennom Mac App Store ved hjelp av kategorier eller bruke søkefunksjonen. Som på iTunes App Store, kan du lese utviklernes beskrivelser og brukeranmeldelser.

Installasjon av programmer er en ett-trinns-prosess, ifølge Apple - bare tast inn passord og programmet vil dukke opp i programlinjen kort tid etterpå.

Programoppdateringer vil kunne installeres en av gangen eller alle samtidig. Når du har kjøpt et program, kan du laste det ned på nytt til andre Mac-er - uten at du må betale for en andre nedlasting om du for eksempel oppgraderer systemet.

iWork '11 er også ventet å bli sluppet senere i dag, samtidig med lanseringen av Mac App Store. Det ryktes også at Twitter (tidligere kjent som Tweetie) kommer i ny versjon.

Spente utviklere

Mange Mac-utviklere har den siste tiden forberedt seg på lanseringen av Mac App Store, men det synes å være en slags forsiktig optimisme rundt det hele.

Det er knyttet særlig stor spenning rundt prissettingen på programmer, og om utviklerne vil tjene noe penger på Apples Mac-programbutikk. Som med App Store tar Apple 30 prosent av fortjenesten. En av de viktigste årsakene til at App Store har blitt en suksess er imidlertid de lave prisene. Forbrukerne har enklere for å gi fra seg 5 kroner fremfor 200 kroner.

Mange iOS-utviklere har sagt at de kommer til å lage Mac-versjoner av sine programmer og spill for Mac App Store. Prisnivået vil stort sett være det samme, hevder Markus Nigrin på The Pocket Cyclone. Ikke alle er enige i den forretningsideen.

- Tradisjonelle utviklere vil ikke selge noe for 2 dollar, sier Jon Gotow i St. Clair Software til Macworlds nyhetstjeneste.

Enterprise