Nå blir Mac-programmene billigere

Nå blir Mac-programmene billigere

Apple revolusjonerer programvare-salget.

Lanseringen av Mac App Store har vært dagens store hendelse for dem som bruker Mac, og den nye programbutikken på nettet kan få store ringvirkninger for programvaresalget..

Mac App Store, som kommer innebygd i Mac OS X-operativsystemet, har som formål å gjøre det enklere å kjøpe, laste ned og holde orden på programmer. Rundt 1000 programmer og spill er tilgjengelig fra dag én - både gratis- og betalingsapplikasjoner.

Det er ennå for tidlig å trekke noen konklusjoner om hvorvidt Mac App Store er en suksess eller ikke, men prismessig ser det ut til at kundene, som hører hjemme både i forbruker- og bedriftsmarkedet, har kommet godt ut av det, til og med hva gjelder Apples egne programmer. Macworld.no har funnet flere programmer som nå plutselig koster under halvparten av hva de gjorde før Mac App Store kom på lufta.

Billigere Apple-programmer

Apple har sju programmer tilgjengelig på Mac App Store. De tre hovedprogrammene i iLife 11 - iPhoto, iMovie og Garageband - koster 109 kroner per stykk. Til sammenligning koster iLife '11 i over disk (og i eske) 429 kroner. Litt over 100 kroner billigere på Mac App Store, men i eskeform følger også programmene iDVD og iWeb (som til gjengjeld er to ganske utdaterte programmer) med i pakken.

De tre programmene som utgjør iWork '09 - Pages, Keynote og Numbers - koster 109 kroner per stykk på Mac App Store. Esken koster 790 kroner, så her det er det over 400 kroner å spare. I tillegg trenger du ikke engang å kjøpe alle tre programmene om du for eksempel bare trenger ett av dem - Keynote, for eksempel. Spikeren i kista for programvarepakker?

Apple selger også sitt fotobehandlingsprogram Aperture 3 for 439 kroner via Mac App Store. Programpakken i eske koster hele 1690 kroner, med andre ord en ganske betydelig prisreduksjon.

Det er imidlertid ikke bare Apples programmer som er billigere på Mac App Store. For eksempel koster oppgavebehandlingsprogrammet Things litt over 100 kroner mindre enn opprinnelig.

Bildebehandlingsprogrammet Pixelmator er rundt 180 kroner billigere på Mac App Store enn det hittil har vært å kjøpe det fra produsentens egen webside. På websiden er det nå link til Mac App Store, og i en beskjed sier utviklerne nå at det er Mac-programbutikken som er fremtidens distribusjonsform for dem, og det er ikke lenger mulig å kjøpe programmet via deres nettsider.

En del betalprogrammer på Mac App Store ser altså ut til å bli klart billigere, selv om prisforskjellene varierer en del. Om det er billig nok gjenstår å se.

Enterprise