Nå er det blitt lett å fjernstyre Mac-en

Nå er det blitt lett å fjernstyre Mac-en

Full fleks - med fjern-aksess fra Mac eller iOS.

Apple har nylig lansert nye Mac-er i form av oppdatert Mac mini og ikke minst også en rå iMac 27-tommer med 5K-skjerm. Begge disse maskinene er stasjonære, og fungerer for mange både som arbeidsstasjoner og som medieservere.

Mini-en gjør seg godt i benken under tv-en uten tastatur, og iMac-en står kanskje i arbeidsrommet i en annen etasje. Og du er kanskje i stuen og trenger å sjekke ut noe - eller du er på reise og trenger en fil fra jobbmaskinen.

Stikkordene er altså fjernadministrasjon og Virtual Network Computing (VNC). Edovia lager det som kanskje er både den enkleste og også beste løsningen for Mac- eller iOS-brukere i form av appen Screens.

Screens for Mac

La oss ta Mac-appen først. Screens for Mac er utrolig enkel å bruke, og det er kanskje den aller største styrken når teknologien bak ikke er helt ukomplisert. Screens finner potensielle klienter raskt og kan initiere fjernkoblinger raskt og enkelt med et dobbelt-klikk.

Brukergrensesnittet er ryddig lagt opp, og lagrede koblinger ligger som forhåndsvisninger på hjem-skjermen. I tillegg får du tilgang til en liten menulet i System-menyen for hurtigkoblinger.

Screens vinner ved å ha en super-rask VNC-motor, og fjernstyringen fungerer utmerket både i nedskalert og fulloppløsning. Det er ikke noen merkbar forsinkelse på muse- eller tastatur-styring (avhenger til en viss grad av nettforbindelsen, selvfølgelig).

Screens er også smart når det gjelder overvåkning og speiling av utklippstavlen, og har en rekke tastatursnarveier som hjelper med å styre den andre maskinen. Du kan også velge mellom styring eller observasjon, noe som typisk benyttes av systemadmin-er.

Screens for iOS

Så imponerende som Screens for Mac enn er, så er det kanskje enda mer imponerende at man får tilnærmet samme funksjonalitet på en iPhone eller iPad. Screens for iOS er klar for iPhone 6/6 Plus og spesielt godt egnet for iPad.

Screens for iOS brukes jo på maskinvare som i utgangspunktet ikke har tastatur eller mus, men styres fint med fingeren og touch-skjermen. Screens har fiffige hotspots i skjerm-kanter og -hjørner - og det anbefaltes sterkt å følge nøye med i innføringen.

iOS-appen har også smart zoom-funksjon, slik at man lett kan hoppe mellom oversiktsvisning og detalj-visning. Men det er faktisk ganske utrolig at man kan fjernstyre en fullverdig Mac med OS X fra en iPhone med bare fingrene som mus-markør.

Fjernstyringsklient

Screens kan styre både Mac-er, Windows pc-er og Linux-bokser, i tillegg til virtuelle maskiner av samme slag. Du trenger en (gratis) klient kalt ScreensConnect på maskinen som skal fjernstyres, og du laster den ned her . Du kan synkronisere innstillinger mellom maskiner enten over iCloud, Dropbox eller lagre dette lokalt.

For Linux- og Windows-maskiner krever klient-oppsettet også en VNC-server som for eksempel TightVNC (gratis). Du er også avhengig av eventuelt å åpne porter i en brannmur.

Bonus: ScreensExpress

Og dersom du har gleden av å være fjernadministrator for Mac-en til andre i familien, lager Edovia også en liten app som lar deg lage engangsoppkoblinger på en enkel måte. Du får tilsendt en lenke via epost, og appen åpner relevante porter for en enkel sesjon. Enkelt, men effektivt. ScreensExpress er til og med gratis!

Nedlasting

Du kan kjøpe Screens for Mac fra AppStore for 209 kroner her . Screens for Mac er klar for OS X Yosemite. Du kan lese mer om Screens for Mac her .

Du kan kjøpe Screens for iOS fra AppStore for 140 kroner her . Du kan lese mer om Screens for iOS her . Krever iOS 8 eller senere.

Luc Vandal stilte velvilligst programvare til disposisjon for utprøvning.

Les om:

Enterprise