Nå kjører en av åtte Vista

Nå kjører en av åtte Vista

Flere kjører Vista, men ikke nødvendigvis fordi de liker det.

28 måneder etter Windows Vista så dagens lys, kjøres operativsystemet på nærmere hver åttende maskin i bedriftsmarkedet.

Det er Forrester som bringer de rykende ferske tallene.

Ifølge analyseselskapet har Vista vokst jevnt og trutt. I mars lå bruken på 11,9 prosent, opp fra 7,3 prosent ni måneder tidligere.

Og nå er det altså nær hver åttende pc som kjører systemet, og veksten skal ha stabilisert seg.

Lettere til 7

Vista har fått så hatten passer siden det ble utgitt, og regnes av mange som nærmest en flopp. Men grunnen til at flere i bedriftsmarkedet kjører systemet, er ikke nødvendigvis at Vista i seg selv er mer populært.

- It-sjefer finner trøst i at invisteringene i Vista til slutt vil gi dem en lettere overgang til Windows 7, mener Forrester-analytiker Benjamin Gray.

Forrester meldte i februar at spillere og bedrifter i større grad begynte å ta Vista til sitt bryst. Da kjørte rundt hver tiende bedrift operativsystemet.

XP leder fortsatt

Men det er fortsatt ingen tvil om hvem som er kongen på haugen. Windows XP står fortsatt for 86 prosent av bedriftsmarkedet.

- Det nekter å gi seg! humrer Gray.

- Og vi regner med at de fleste av våre klienter vil fortsette å bruke XP, inntil de bytter til Windows 7.

Eplene kommer

Apple har også vokst seg fetere i det proffe markedet.

3,6 prosent bruker Mac, opp fra 2,7 prosent for ni måneder siden. Forrester tror tallet på Mac-maskiner kan være høyere, men at de kjører Windows XP, og dermed blir telt som Windows-maskiner.

- Imponerende økning, men tenk på mulighetene om Apple faktisk formulerte en ordentlig strategi i dette segmentet, drømmer Gray.

Det har ikke Apple gjort, slik Forrester ser det, og ifølge analytikeren ser det heller ikke ut til at det kommer med det første.

Windows 2000

Det er altså mange som ruller ut Vista, i påvente av Windows 7. Men det er enda flere som skipper Vista og venter i spenning på dens arvtager.

Det skal også være mange som venter på Apples nye operativsystem, OS X 10.6, eller Snow Leopard.

Forrester antar at bedrifter vil rulle ut Windows 7 i løpet av 2010 og 2011.

- Da blir det rene "big bang" hos mange bedrifter, ettersom mange nå sitter med gamle maskiner de ikke har oppgradert på grunn av krisen, spår Gray.

Av de 85.000 maskinene Forrester har inkludert i undersøkelsen, kjører 1,2 prosent Windows 2000, og 0,1 prosent Linux.

Les om:

Enterprise