Nå er Windows 8 over ti prosent

Nå er Windows 8 over ti prosent

Knallhard konkurranse mot avanserte nettbrett.

Godt salg av Windows 8, inkludert hovedoppdateringen 8.1 fra oktober, skjøv det nyeste operativsystemet til Microsoft forbi ti-prosentmerket. Med 25 prosent vekst siden november er andelen nå 10,49 prosent.

Det er Net Applications som rapporterer disse tallene. Selskapet måler bruk av teknologier på internett, skriver nyhetstjenesten til Computerworld.

Windows 8.x er dermed par med sin mobile slektning Windows Phone 8. Det er likevel tvilsomt om Microsoft er overvettes fornøyd med at tilveksten er så treg.

De to store A-ene

Hovedkonkurrenten i denne delen av markedet kommer fra nettbrettet til Apple og den tette underskogen av Android-nettbrett.

Av disse er det bare Windows som er tilstede på alle typer personlige digitale enheter, der Android dominerer i nettbrettmarkedet totalt og slåss med Apple om ledertrøya for de avanserte nettbrettene.

Windows 8 har fortsatt et godt stykke opp til eldre varianter av Windows. Forgjengeren Windows 7 har nesten halvparten av totalmarkedet med sine 47,5 prosent. Den gamle traveren Windows XP er fortsatt på en av tre pc-er, tre måneder før den sendes til gamlehjemmet fra en aktiv pensjonstilværelse. Til tross for en nedgang på ti prosent på en måned, har gamlingen en markedsandel på 28,98 prosent.

Sin egen verste konkurrent

Microsoft er fortsatt den absolutte kongen på haugen med sine 90,73 prosent markedsandel i OS for pc-markedet. Dette er en svak nedgang som er plukket opp av Apple og Linux.

Windows konkurrerer i realiteten bare med seg selv. De to minispillerne har nå som i foregående år lave 7,54 og 1,73 prosent markedsandel blant pc-ene. Til og med for de mest intense fans og drømmere er dette ikke i nærheten av en utfordrerposisjon for noen av disse OS-familiene.

Det er likevel gode penger i Microsoft for eierne i selskapet. Sårbarheten er lav, fordi de tjener så enormt på de andre forretningsområdene som server, tjenester og Office. Dermed kan de tåle lavere salg enn ønsket av pc-OS, i alle fall i en periode.

Forbes melder denne uka at Microsoft-grunnlegger Bill Gates fortsatt er verdens rikeste, med en formue på 485 milliarder kroner. Han tjente 100 milliarder i fjor, men har bare en firedel av formuen sin i Microsoft-aksjer.

Les om:

Enterprise