Nærmer seg følsom robotarm

Nærmer seg følsom robotarm

Om fem år vil roboter kunne ta oppvasken og dekke bordet, tror Microsoft. Vel og merke hvis de klarer å programmere dem riktig.

CES: Det finnes i dag mange roboter som kun eksisterer for underholdningens skyld. Men når roboter får armer og hender som klarer å etterligne smidigheten og følsomheten til mennesker, kan de settes til ordentlig husarbeid, som å dekke bordet eller oppvasken i oppvaskmaskinen.

Tandy Trower, leder av Microsofts gruppe for robotteknologi, mener at maskinvaren som skal til for at roboter skal kunne gjøre slike oppgaver er fem år unna, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste. Men den store utfordringen blir å programmere roboten. Programvare som gjør at roboter kan forstå seg på overflatestrukturer og identifisere objekter krever mange linjer komplisert kode som tar lang tid å skrive.

LES OGSÅ: Den perfekte hushjelp

En ting er å få til en fullt funksjonerende robotarm. Å skape oppegående kunstig intelligens er noe helt annet.

- Samfunnet rundt utvikling av kunstig intelligens har i årevis strevet for å skape modeller som kan ekspandere teknologien. Men i dag eksisterer kun primitive roboter med begrenset mulighet for menneskelig interaksjon, sier Trower.

For å øke kunnskapen om robotprogrammering har flere universiteter begynt å tilby kurs i robotteknologi. Carnegie Mellon University har eksempelvis opprettet kurs basert på Microsofts Robotic Studio-programvare.

En annen utfordring, mener Trower, er å få på plass interoperabilitet mellom ulike programvareplattformer og verktøy som brukes til å programmere roboter. En løsning som kan gjøre det lettere å utveksle ideer og kode, vil være å gå bort ifra proprietære systemer, skal Trower oppsiktsvekkende nok ha sagt.

LES OGSÅ: Avansert mini-robot

Les om:

Enterprise