Nedtur for norske konsulenter

Nedtur for norske konsulenter

IDC spår trøbbel for norsk it-bransje. Verst vil det gå ut over konsulenter og leverandører av maskinvare.

I en fersk rapport nedjusterer analyseselskapet IDC veksten til null for den norske it-bransjen til neste år. Bakgrunnen er den globale finansielle krisen.

- Mange bedrifter er nå inne i budsjettarbeidet for neste år. Og de fleste må forholde seg til en verden hvor kostnadene må ned, og det vil ramme it-budsjettene, sier Nils Molin som er sjef i IDC for Norge og Sverige.

LES OGSÅ: - It-krisen kommer til Norge

Molin mener maskinvarebransjen vil merke nedgangen i økonomien sterkest.

- Det er lett å utsette kjøp av maskinvare, sier Molin.

Han begrunner dette med tre negative trender.

For det første vil bedriftene forlenge levetiden på eksisterende pc-park.

For det andre er server- og lagringskapasiteten basert på vekstforventninger - som blir stadig mer negativ. I tillegg vil reduserte investeringer i nye applikasjoner redusere behovet for mer lagring eller nye servere.

Den tredje negative faktoren for maskinleverandørene er prispress. Prispresset kommer som et resultat av et tøffere marked, og forsøk på å bli kvitt maskinvare som har blitt vanskelig å selge.

LES OGSÅ: - It-prosjekter rammes av nedturen

Nils Molin tror ikke vi vil se masseoppsigelser hos konsulentselskapene, men at det blir tøffere er han ikke i tvil om.

- I presset økonomisk situasjon vil mange bedrifter vurdere behovet for konsulenter. Vi vil også se et prispress på konsulenttjenester. I Sverige er Ericsson et eksempel på dette. Selskapet har redusert kraftig i antall konsulenter og samtidig sagt at de som er igjen må forbrede seg på en prisreduksjon på ti prosent, sier Molin.

Han tror de store konsulentselskapene vil klare seg bedre enn de små, fordi de har en tett relasjon med sine kunder.

- I turbulente tider velger man det sikre fremfor det usikre, påpeker Molin.

Den delen av it-bransjen som kan oppleve vekst er leverandører av outsourcing, fordi de løser et problem for kundene.

- Mange selskaper får krav om å redusere antall ansatte, da kan det være behagelig å outsource en del av de ansatte fremfor å gi folk sparken, sier analytikeren.

LES OGSÅ: Ergo forbi EDB i Norge

Lyspunkt

Den delen av it-bransjen som vil klare seg relativt best er salget av programvare. IDC mener likevel at pengebruken på forretningsprogramvare vil gå ned. Dette skyldes at bedriftene vil forsøke å utsette større prosjekter.

Også soa-prosjekter vil bli utsatt med mindre de kan vise til en umiddelbar fortjeneste. Nils Molin mener likevel at lønnsomme prosjekter rundt virtualisering, standardisering og konsolidering vil holde investeringsnivået opp på programvare.

- Jeg tror ikke uroen blir langvarig. Derfor vil bedriftene i stor grad kun utsette innkjøp og prosjekter og ikke kutte helt, understreker Molin.

Les om:

Enterprise