Nerdete effektivt Windows-verktøy

Nerdete effektivt Windows-verktøy

Preme er et verktøy som kan forandre den måten du bruker Windows på ganske radikalt.

Det finnes mange Windows-brukere som er misunnelig på Mac OS-brukere på grunn av Exposé-funksjonen. Med et tastetrykk kan Mac-brukere la Exposé mørklegge Skrivebordet, for å brette ut alle aktive programvinduer utover skjermen. Hensikten med funksjonen er ikke bare å vise aktive programvinduer, men også innholdet i dem.

Helt siden Exposé ble lansert har det dukket opp flere tredjepartsverktøy på Windows-plattformen som har forsøkt å etterligne Exposé. Noen har klart det til en viss grad, mens andre ikke har lykkes. Men for å være helt ærlig, har behovet for Exposé blitt betydelig mindre etter at Aero Flip-funksjonen ble lansert med Vista. Ytterligere forbedringer av Windows 7 har gjort at få savner Exposé. Men det er likevel mye å lære av Exposé/Mac OS for brukerinteraksjon.

Hva er Preme?

Det kan være vanskelig å forstå hva Preme egentlig er når man besøker programmets nettside. Preme er kort fortalt verktøy som blant annet har hentet flere kjente og kjære interaksjonselementer fra både Mac OS og Windows for å lage et verktøy som skal føre til en mer effektiv bruk av pc-en.

I bruk

Applikasjonen har en «snill» installasjonsprosedyre. Det vil si at programmet ikke gjør noen endringer på maskins registeroppføringer. Ifølge programmets installasjonsprosedyre er det eneste som skjer under installasjonen at applikasjonen kopieres til oppstartsmappen i Windows 7. Deretter må maskinen startes på nytt eller programmet startes for at man skal kunne komme i gang. Legg for øvrig merke til at vi skriver Windows 7, fordi verktøyet ikke er kompatibelt med andre versjoner av Windows.

Som bruker merker man ikke at programmet er installert. Det er ikke synlig noe sted siden programmet ikke har et tradisjonelt brukergrensesnitt. Den eneste måten man kan oppdage at programmet kjører, er å se etter Preme-ikonet nederst til høyre i oppgavelinjen.

Et høyreklikk på dette ikonet henter frem et beskjedent programvindu som demonstrerer programmets funksjoner. Hvis det er noe man ikke får til eller skjønner, kan man trykke på How-knappen for å få funksjonen demonstrert direkte på Skrivebordet. Er det funksjoner man ikke ønsker å bruke, kan man fjerne merket i sjekkboksen foran dem fra dette vinduet.

Til tross for at programmet er veldig transparent, er det slett ikke vanskelig å merke at det kjører. Preme bruker blant annet aktive «soner» på skjermen sammen med mus/tastatur.

Et eksempel på en aktiv sone kan for eksempel være at man holder musepekeren over et område, nærmere bestemt øverst til venstre i skjermbildet. Det vil fremkalle funksjonen Aero Flip 3D.

Nede i venstre hjørne har man som kjent den berømte Start-knappen. I stedet for å trykke på den for å åpne den, trenger du bare å føre markøren over den. Ganske optimalisert greier, med andre ord.

En av de mange tingene vi liker godt med Preme, er hvordan navigeringshjulet på musen brukes flittig i samarbeid med aktive soner. For å stenge et vindu kan man holde markøren over programmets tittelstripe og deretter trykke navigeringshjulet inn. Holder man markøren over samme sted, men ruller hjulet ned, vil programmet minimeres.

Konklusjon

Preme et verktøy for mennesker som hater å kaste bort så mye som et eneste sekund av sitt liv på ineffektiv bruk av Windows. Ja, det er nerdete, men du verden som ting går unna når programmets funksjoner sitter under fingrene.

Programmet oppførte seg stabilt under vår test og med tanke på at programmet er gratis og har en snill installasjonsprosedyre, er det vanskelig å argumentere mot programmet.

Den eneste kritikken mot Preme er at det øker bruken av musen i større grad enn hva fysioterapeuten din liker. En god grunn til at vi liker å bruke tastatursnarveier (og derfor nevner dem med jevne mellomrom i blant annet småtipsseksjonen), er naturligvis at det både er effektivt og avlastende på armen.

Enterprise