Nokia blør mindre enn før

Nokia blør mindre enn før

Færre milliarder tapt, og flere millioner Windows Phone solgt i første kvartal

Det starter ikke så aller verst for Nokia i første kvartal.

Mest fordi at alt er mindre ille enn i fjor.

Nedgangen i mobilsalget fortsetter, men Lumia-serien med Windows Phone og drastisk lavere tapstall gir finnene lyspunkter.

Tronskiftet

Det er gått to år etter at selskapet mistet topplasseringen som verdens største mobilleverandør til Samsung. Resultatene har vært begredelige lenge. Skiftet for to år siden til Windows Phone OS som basis for smarttelefonene har vært krevende og ikke gitt noen snarveier.

Smarttelefoner utgjør fortsatt en liten del av salget til selskapet. Bare en av ti Nokiatelefoner er «smarte». Lumia-familien med Windows Phone utgjorde 5,6 millioner av de 6,1 millioner smarttelefonene selskapet fikk solgt i første kvartal.

Lumia-salget er dermed nesten tredoblet fra de to millionene de fikk solgt samme periode i fjor. Salget av denne smarttelefontypen går som en jojo: de solgte fire millioner i annet kvartal, 2,9 i tredje og 4,4 i fjerde kvartal.

Kraftig fall

Totalt solgte Nokia 61,9 millioner mobiltelefoner i første kvartal. Dette er 20, 8 millioner færre telefoner enn i samme periode i fjor, og nær en halvering fra toppdagene. For smarttelefonene er halveringen kommet det siste året. De solgte 11,9 millioner smarttelefoner i fjor, men de siste restene av Symbian-baserte smarttelefoner viker til fordel for sterkere Windows Phone-tall.

Salgstallene delt på land har et opplett og en tordensky. Salget i USA, det vanligvis svakeste området for Nokia, økte i fjor. Interessant nok falt antall enheter, noe som tyder på at det som selges er dyrere enheter enn før.

Dessverre for selskapet falt omsetningen i Kina. Man trenger ikke reise mye i Asia før man ser at Nokia er allemannstelefonen på gater, i butikker og i severdighetene. Da er det snakk om de rimeligste telefonene. At de taper i Kina kan tyde på at når en stadig rikere middelklasse der kjøper dyrere telefoner, så kjøper de ikke høyende Nokia.

Finansiell forbedring

Men det lysner. Første kvartal i år reduserte finnene underskuddet til 2 milliarder kroner, ned fra 7 milliarder forrige første kvartal.

Nokia melder at de hadde en omsetning på 44,5 milliarder kroner i første kvartal. Dette er en nedgang på 20 prosent siden samme kvartal i fjor.

Nokia er ikke inne på noen av topplistene til Netcom eller Telenor. Denne våren kommer tre nye modeller i den rimelige folkemobil og startsegmentet. Det liten tvil om at forventningene er store til hva de kan gjøre for telefonsalget til Nokia.

Selskapet sier selv at de vil fylle igjen gapet mellom de rimeligste Lumiaene som i Norge går for rundt 1500 kroner og ned til de dyreste Asha-telefonene. Asha, navnet kommer fra sanskrit og betyr «håp», er den rimelige Symbian S40-baserte telefonen som de skuffer ut i de eksplosivt voksende markedene.

Den andre utfordringen er å lage en premium toppmodell med eksklusivt design.

Konkurransen er formidabel. Hovedkonkurrenten Samsung meldte for ei uke sida at de har solgt om lag 56 millioner enheter av Samsung Galaxy SIII det siste året alene.

Les om:

Enterprise