Nokia og Intel med mobil-Linux

Nokia og Intel med mobil-Linux

Det beste fra Maemo og Moblin smelter sammen til nye Meego.

Nokias mobile operativsystem Maemo og Intels Moblin skal slå seg sammen.

De to selskapene skal sammen utvikle Meego, som blir et Linux-basert åpent operativsystem. Det skal etter planen kunne brukes i det meste, fra mobiltelefoner til tv-er og pc-er.

Dermed ser det ut til at Maemo er over og ut for Nokias del slik vi kjenner det i dag.

Fortsatt Qt-rammeverk

Den første versjonen av Meego skal komme i løpet av årets andre halvdel, og en gang i slutten av 2010 skal de første produktene dukke opp.

Operativsystemet, som slippes med åpen kildekode, skal støtte både ARM- og Intel-prosessorer. Nedslagsfeltet kan dermed bli stort.

Tanken med Meego er å ta det beste fra begge operativsystemene. Kjernen tas fra Moblin, og rammeverket for brukergrensesnitt fra Maemo. Maemo brukte det norske Qt-rammeverket, og det skal også Meego gjøre.

Ny Symbian-versjon

Ingen konkrete produkter er lansert foreløpig, og ennå er det ingen andre som har sagt seg villige til å bruke operativsystemet.

Men etterhvert skal partnere lanseres, lover Nokia.

Nokias planer for Symbian skal ikke bli påvirket av Meego. Nokia lanserte denne uken Symbian 3 (eller "Symbian^3" som Nokia skriver). Her skal alt være finere, enklere og bedre, naturlig nok. Støtte for multitouch har det også blitt.

Under kan du se en video som forklarer Meego-prosjektet:

Og her en video som demonstrerer Symbian 3:

Enterprise