Nokia-sjefen slakter eget selskap

Nokia-sjefen slakter eget selskap

- Symbian er en plattform i brann, skriver Stephen Elop i internt notat.

I september i fjor ble det klart at Stephen Elop gikk fra Microsoft til Nokia, for å bli mobilgigantens nye administrerende direktør.

Nå begynner Elop å ta grep så det holder.

- Nokia: Vår plattform brenner, skriver han i et internt notat Engadget har fått tilsendt, og som skal være 100 prosent ekte.

Bensin på brannen

Den brennende plattformen Elop sikter til, er Symbian. Noka har brukt dette mobile operativsystemet i en årrekke, og aldri fått dreisen på sine sideprosjekter som Maemo og Meego.

De sistnevnte skulle være Nokias svar på blant annet Ios og Android, men fortsatt spyr mobilgiganten ut telefoner med Symbian; et operativsystem som ble laget for mobiler med knapper, ikke berøringsskjermer.

- Vi trodde Meego ville bli vår plattform for vinnende, topp-ende smarttelefoner. Men, med vår hastighet, vil det bare være ett Meego-produkt innen 2011, skriver Elop.

- Vi har kastet bensin på vår egen brennende plattform.

Ny strategi

Det er en voldsom ærlighet og forfriskende brutalitet i notatet, som bør leses i sin helhet på sitt orginale språk.

Det hele starter med en historie om en mann som står på en brennende oljeplattform, som dermed hopper ut i det iskalde vannet. Dette bildet kan være et tegn på at Nokia nå vil snuse på konkurrentenes operativsystemer som Windows Phone 7 eller Android; Nokias iskalde hav som de tidligere har fryktet.

Det har allerede gått rykter om en Nokia-telefon med Microsofts system.

11. februar skal Nokia legge kortene på bordet. I notatet lover Elop at verden da vil se at Nokia har tatt grep, for å ta igjen det tapte.

- Sammen skal vi definere vår fremtid, avslutter den tidligere Microsoft-direktøren.

Enterprise