Nordmenn vil kjøpe i Sverige

Nordmenn vil kjøpe i Sverige

Svensk outsorcingsekspert venter konsolidering i markedet, og tror norske selskaper er klare for oppkjøp i Sverige.

Under de gode tidene de siste årene har det vært relativt rolig på outsourcingsmarkedet. Men med litt uroligere økonomiske tider, er det duket for flere oppkjøp og fusjoner blant leverandørene.

- Mange leter etter oppkjøp nå. Jeg tror vi vil få se to, tre store avtaler det kommende året, sier Joel Rudh som er administrerende direktør i ASP Sverige til Computer Sweden.

Analyseselskapet har gjort en undersøkelse blant de etablerte outsourcingsleverandørene i Sverige. Den viser at hele 70 prosent av dem vil kjøpe konkurrerende selskaper eller kundebaser. EDB er et av selskapene som vokser gjennom oppkjøp i Sverige, blant annet har de fått selskapene Guide og Datarutin inn i folden.

- Det blir sikkert flere, sier sjefen for EDB i Sverige, Thomas Parmbäck, til Computer Sweden og fortsetter: - Men vi skal ikke gjøre små oppkjøp, men store. Vi skal være med i de strukturelle endringene som skjer nå. Det samme har skjedd i stålbransjen hvor de store selskapene bare blir større og større.

LES OGSÅ: Leverandør ranet kunde

EDB har i de siste årene hatt en kraftig vekst i Sverige. I 2004 omsatte selskapet for 300 millioner svenske kroner, i fjor var omsetningen 2 milliarder. Andre norske selskaper med fremgang i Sverige er Ergogroup og Telecomputing.

Thomas Parmbäck mener det er naturlig for norske selskaper å vokse i Sverige.

- Det stemmer kulturelt og så har de mye penger, sier han til avisen.

Joel Rudh i ASP Sverige tror vi går inn i en aktiv høst med oppkjøp og fusjoner.

- Det har vært litt rolig i outsourcingsmarkedet nå under høykonjunkturen, selv om det har vært god tilvekst. Men når vi nå står overfor en lavkonjunktur satser privat sektor på å kostnadsoptimalisere sin virksomhet. Det innebærer at interessen for outsourcing øker.

LES OGSÅ: - Outsourcing kan være smertefullt

Enterprise