Nordmenn vil ut av Facebook

Nordmenn vil ut av Facebook

Årets toppsøk hos Google: Vi vil ha pavlova, lurer på Instagram og klokka, og er nysgjerrige på narkotatte Høyre-politikere.

Årlig slipper Google tall over hva nordmenn har søkt på.

Googles Norgessjef Jan Grønbech mener søk er det desidert artigste i jobben hans.

- Søkene forteller om befolkningens utvikling, både i hva vi søker etter, men også hvordan vi søker. Vi ser at søkene blir mer og mer private. Søkemotoren er det nye orakelet, og vi forventer at den skal kunne gi oss svar på eksistensielle spørsmål og innviklete helseproblemer i tillegg til at den skal fortelle oss når kiosken på hjørnet stenger, sier han.

Tallene er vanligvis akkompagnert av en pressekonferanse med forklaringer og jovial smalltalk (2010:- Hvem i all verden er Justin Biever?, 2011: - Bedrifter må tenke mobil), men i år kom tallene ut litt før planen internasjonalt og pressekonferansen er derfor avlyst og estattet av en pressemelding.

Men slapp av, vi i Computerworld skal guide deg gjennom via våre egne tolkninger, småkommentarer og forklaringer.

Facebook - Finn - Youtube

Det vi har søkt aller mest på er Facebook, Finn.no og Youtube. I den rekkefølgen.

Jepp, vi nordmenn har skrevet dem ned i søkefeltet.

Egentlig ikke så rart i dagens nettlesersamfunn, der adressebaren også har blitt søkefelt, så også på en rekke mobiltelefoner.

I tillegg er det faktisk ikke absolutt alle som kjenner til forskjellen mellom søkefelt og adressebar, tro det eller ei.

Noe kan kanskje også tilskrives god, gammeldags latskap.

De øvrige på topp ti i påfølgende rekkefølge: VG, Yr.no, Dagbladet, Google, Vg.no, Hotmail, Google Translate.

Jepp, paradoksalt nok har vi som sjuende mest søkte her til lands for vane å Google Google.

Disse øker

Søkene som øker mest kan si noe om hva som har vært hett og nytt i løpet av 2012. Topp tre er Netflix, EM 2012 og kalender 2012.

Hva som gjør at folk har søkt på sistnevnte blir opp til spekulasjonene, men det kan kanskje ha noe med at verden ifølge enkelte går under 21. desember, etter en muligens litt vel fri tolkning av Mayakalenderens intensjoner? Eller kanskje vi bare har blitt mer organiserte eller mer opptatt av fridager?

Førsteplassen Netflix kom i alle fall som en virvelvind da den ble lansert i Norge i år. TV «on demand». I 2012 skal du ikke måtte tusle ned til Bislett Video for å få sett film, og du slippper å kriminalisere deg med piratkopiering.

De øvrige sju i rekkefølge; Wordfeud, Artige.no, Diablo 3, Euro 2012, Instagram, Whitney Houston og Superbia. Computerworld måtte i total mangel på kunnskap google sistnevnte nå, og etter hva vi kan se er det et slags nettsamfunn for de minste fra Disney.

Heite politikere

Det er to mest søkte politikerne i år er erkerivalene Jens Stoltenberg fra Ap og Siv Jensen fra FRP. Posisjon og opposisjon.

SVs Kristin Halvorsen kommer på tredje, så følger Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap), Hadia Tajik (Ap), Erna Solberg (H), Trond Giske (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Anniken Huitfeldt (Ap).

Mer spennende er det muligens å se på hvilke politikere som økte mest i året som gikk. Henning Warloe (H) er på førsteplass. Mars i år ble han narkotatt og trakk seg fra alle politiske verv untatt representasjonen på Stortinget.

Jenny Klinge (Sp) er på andre, i 2012 kom hun med en uttalelse om at omskjering av menn burde være ulovlig på samme måte som kvinnelig omskjering.

Tredje pallplassering går til Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som ble matminister i juni 2012 - og som i nyere tid ble kastet ut fra en restaurant i Mathallen etter å ha havnet i munnhuggeri med restaurantmogul og osteimportør Jan Vardøen om ostetoll.

Øvrige økende, som vanlig i rett rekkefølge: Jette Christensen (Ap), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Bent Høie (H), Kjersti Toppe (Sp), Hallgeir Langeland (SV), Akhtar Chaudhry (SV) og Anders Anundsen (FRP).

Hvordan fikse karriere, slette Facebook, bli gravid

Det er en del hvordan-spørsmål også. Ifølge Google har nok streik antakelig bidratt til at mange har lurt på hvordan man kan bli flygeleder.

Det mest søkte hvordan-spørsmålet er «hvordan skrive CV», med «hvordan skrive søknad» på andre.

På tredjeplassen lurer folk på «hvordan slette Facebook», har man kanskje gått lei (se også på «øker mest» to avsnitt lenger ned)?

De øvrige; «hvordan bli gravid», «hvordan regne prosent», «hvordan skrive oppsigelse», «hvordan skrive artikkel» (kanskje undertegnede burde ta et kurs?), «hvordan steke biff», «hvordan skrive essay», «hvordan koke egg».

Hvordan-spørsmålene som øker mest, går som følger; «hvordan»: ... spille Wordfeud, ... slette Facebook, ... lage smør, ...strikke vrang, ... virker kredittkort, ...oppdatere java, ... bli flygeleder, ... oppdatere Iphone, ...felle masker, ...sjekke skattelistene.

Hva er klokka og kultur?

Google har også sjekket hva slags hva-spørsmål nordmenn har søkt på.

Det folk lurer mest på i Googles søkefelt, er rett og slett «hva er klokka». Som nummer to lurer folk på hva kultur er, på tredjeplass lurer folk hva Instagram er.

Øvrigheten; hva er...: substantiv, energi, etikk, pinse, adjektiv, lavkarbo, kommunikasjon.

Det som har økt mest i 2012 av hva spørsmål er «hva er»: Instagram, Sopa (som vi har skrevet mye om), Nødnett (som vi har skrevet mye om), vegemite (mørkebrun matpasta fra Australia), lavkarbo, turbo-pluss (noe bilgreier?), Wordfeud, Netflix, formue ([fra lty, eg 'det en formår'; økonomisk verdi av alt det en eier, rikdom*], kanskje relatert til selvangivelsen?)

Kake, kake, kake - og Walking Dead

I matsøkene våre er ulike former for kaker en gjenganger: Pavlova, sjokoladekake, pannekaker, muffins, oreokake, cupcakes (som denne journalist har fått bekreftet fra flere hold i prinsippet er en muffins; kjør debatt!), sushi, eplekake, lasagna, pizza.

Mest søkte TV-programmer i 2012 er The Walking Dead, Paradise Hotel, South Park, Gossip Girl, Pretty Little Liars, Breaking Bad, Dexter, True Blood, Vampire Diaries og Norske talenter.

Diverse øvrig

Kort om artister; Mest søkt er Justin Bieber, One Direction, Tone Amli. Mest på fremmarsj er Laleh, Laureen, One Direction.

Mest søkte i sport er Liverpool, Manchester United, Barcelona. Mest på fremmarsj: Therese Johaug, Petter Nothug Jr. og Marit Bjørgen.

Mest søkte reisedestinasjoner er USA, Sverige, Thailand; mest på fremmarsj Montenegro, Kapp Verde, Ukraina.

Du kan sjekke ut de detaljerte listene her.

Enterprise