Norge blir global søkelab

Norge blir global søkelab

Microsoft satser hardt på Fast, og flytter hovedkontoret for bedriftssøk til Norge. Statsminister Jens Stoltenberg jubler.

Microsoft trapper opp satsningen på bedriftssøk gjennom det Microsoft-eide og norske selskapet Fast, og sper på med 50 ansatte til i søkeselskapet. Microsoft legger samtidig sitt hovedkontor for bedriftssøk til Norge.

Dette ble klart på en pressekonferanse i dag etter at Microsofts administrerende direktør Steve Ballmer hadde orientert statsminister Jens Stoltenberg om planene. Stoltenberg var kort og godt stolt.

- Dette er en solid anerkjennelse av hvor fantastisk det norske it-miljøet er, og særlig vår kompetanse innen søkemotorteknologi. Det er også en anerkjennelse av Norges tette samarbeid mellom bedrifter og akademia, og ikke minst samarbeidet mellom norske og store, internasjonale selskaper som Microsoft, sier Stoltenberg.

Skryter av Fast

Ballmer forteller at hovedkontoret vil plasseres i Oslo sentrum, men at de 50 ansatte også vil bety at Fast-kontorene i Trondheim og Tromsø vil vokse.

- Vi får nå et betydelig søkelaboratorium i Norge, som gjør Norge til vårt globale senter for bedriftssøk. Det er flotte flok her, det er et flott selskap vi har kjøpt oss og jeg er beæret, sier han

Han har følgende forklaring på oppkjøpet av Fast i april i år:

- Vi forsøkte å satse på bedriftssøk, men så drev vi og tapte mot et selskap som het Fast. Våre folk så litt på det, og konkluderte med at Fast var best. Vi lurte på hva vi skulle gjøre med disse, men så tenkte vi ”La oss se om vi kan kjøpe dem”, sier Ballmer.

- Jeg vet ikke om det er drikkevannet, universitetene eller hva det er, men Fast er fantastisk. Derfor bestemte vi oss for å få et enda bredere perspektiv og innflytelse via noen forbløffende norske karer som startet et forbløffende norsk selskap som de lot Microsoft få bli en del av.

Mye å gjøre

- Men hva er strategien videre for Fast og Microsoft?

- Vi har veldig mye å gjøre når det gjelder bedriftssøk, og vi ser også litt på internettsøk. Hvis man tar en nærmere kikk på bedriftssøk, så er det ytterligere to typer søk: Utenfor og innenfor brannmuren. Jeg skjønte aldri helt det der før gutta hos Fast forklarte det for meg, men vi har store planer. Vi ser store planer for å vokse og utvide.

- Men skal dere gå etter Google også?

- Fokuset er på bedriftssøk, men Fast hjelper oss å ligge i tet. Som mange vet, i gamle dager hadde de en søkemotor, og de folka liker fortsatt den type utfordring. Det er godt å ha dem på laget, seir Ballmer med et lurt smil.

Les om:

Enterprise