Norsk-svensk it-pioner er død

Norsk-svensk it-pioner er død

Ken Olsen fra Digital var minimaskinenes konge, og Bill Gates' favoritt.

- Det finnes ingen grunn for noen å ha en datamaskin i hjemmet.

Dette er et av Kenneth Harry Olsen, eller Ken Olsen, sine mest berømte, og mest misforståtte, sitater.

Olsen ble født vinteren 1926 i USA. Hans mor var svensk, og hans far var norsk. Olsen får mye av æren for å ha fått it-bransjen over til minimaskinene på 70-tallet.

Store minimaskiner

Olsens karriere startet som nabolagets radioreperatør. Videre jobbet han som tekniker i USAs marine og tok senere utdannelsen sin ved Massachusetts Institute of Technology.

Som MIT-ansatt fant han blant annet opp Whirlwind-maskinen, som var verdens første sanntids datamaskin.

I 1957 var han med å stifte Digital Equipment Corp. (DEC, ofte kalt Digital). Selskapet sto bak verdens første masseproduserte minimaskin i 1965; PDP-8. Den senere modellen PDP-11 ble historiens mest populære minimaskin.

Internett-spådom

Frem til 1992 var Olsen direktør i DEC, og svært frittalende.

- Unix er like spennende som en russisk traktor, sa han blant annet.

Sitatet om at ingen ville trenge en datamaskin, er som sagt misforstått. Det han skal ha ment, var at ingen trengte et datastyrt hjem. Den siste utviklingen kan motbevise akkurat denne uttalelsen, men han mente altså ikke at folk ikke hadde bruk for egne datamaskiner. Han hadde tidlig en i huset selv, og anses å ha forutsett det vi i dag kaller skyen, som på hans storhetstid bestod av stormaskiner og minimaskiner.

- Folk vil bli lei av å operere egne personlige datamaskiner, og vil heller ha terminaler, sa han i 1992, og hadde i så måte sikkert likt Googles Chrome OS.

Gates-skryt

- En oppfinner, vitenskapsmann og entreprenør. Ken Olsen er en av de virkelige pionerer i it-industrien, sa Microsoft-grunnlegger Bill Gates i 2008.

- Han var en av de store innflytelsene i mitt liv, og han er fortsatt viktig for Microsoft på grunn av alle utviklerne som har jobbet i Digital (DEC) og senere kommer hit for å lage programvare.

Olsen døde 6. februar, 84 år gammel.

Enterprise