Norske it-sjefer holder på makten

Norske it-sjefer holder på makten

Opptatt av å spare på drift - for å få råd til innovasjon. - Riktig strategi, mener Gartner.

It-sjefer mener at driftsrasjonalisering og mobilitet vil være de to viktigste fokusområdene for det kommende året, ifølge en undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag fra Computerworld.

Seniorrådgiver Geir Balsnes i Gartner syns dette rimer godt med det de opplever i praksis.

- Det er fortsatt et betydelig kostnadsfokus, men jeg er overrasket over at man svarer så ærlig at man setter driftsrasjonalisering på topp, sier Balsnes og legger til:

- Ting er i ferd med å snu til det bedre, men dette viser at det fortsatt er et betydelig kostnadsfokus rundt om i it-avdelingene.

Mer innovasjon

Geir Balsnes har selv vært it-direktør i både British Telecom og Rolls Royce Marine. Han forteller at mange it-direktør han har snakket med den siste tiden, er opptatte av å redusere kostnadene så mye de kan på drift, for å kunne flytte pengene over til innovasjon.

- Når it-budsjettene ikke økes må man få mer ut av det man allerede har - det bør jo uansett være et mål, sier Balsnes.

Hele 60 prosent av it-sjefene i undersøkelsen svarer at driftsrasjonalisering blir viktig i det kommende året. Mobilitet ligger på en andre plass i rangeringen (se tabeller til høyre) og representerer i så måte ønsket om innovasjon.

Geir Balsnes tror Iphone og Ipad har bidratt til økt oppmerksomhet rundt mobilitet.

- Iphone og Ipad har synliggjort at det er mulig å presentere informasjon på mindre enheter. Folk forventer også at de får informasjon der de er, sier Balsnes.

Som eksempel trekker han frem banker som ikke hadde noen strategi på mobile enheter før det nærmest ble et krav fra kundene.

- Nå får stadig flere banker løsninger for håndholdte enheter både ut mot kundene og for egne interne brukere, og når konkurrentene får det, følger andre banker etter igjen.

I skyene

Cloud Computing kom et stykke ned på listen over hva it-sjefer vil fokusere på det nærmeste året - nitten prosent svarte at skytjenester blir et prioriteringsområde fremover.

Geir Balsnes tror dette skyldes at de fleste forbinder nettjenester bare med å flytte applikasjoner ut på nettet.

- Når man hører Cloud Computing tenker man gjerne på programvare. Men det er veldig mye av infrastrukturen som begynner å bli moden for nettskyen, ikke minst med tanke på virtuelle servere og lagringskapasitet, sier Balsnes.

Han forteller at Gartner forventer en vekst på utsetting av infrastruktur til nettskyen over de neste to til tre årene.

- Mange har et langt stykke å gå, men vi tror infrastruktur kommer for fullt ut i skyen, sier Blasnes.

I Computerworlds undersøkelse rundt it-innkjøp og it-strategi i norske virksomheter ble både toppleder og it-sjefer stilt spørsmål. Les mer på neste side!

Enterprise