Novell fronter egen samarbeidsløsning

Novell fronter egen samarbeidsløsning

Salt Lake City: To tillegg til gruppevaren Groupwise skal blant annet gi real konkurranse med Microsoft Sharepoint.

Med to produkter, kalt «Teaming» og «Teaming+Conference», vil Novell gi en samarbeids- og dokumentflytløsning som skal konkurrere direkte med Sharepoint-løsningene fra Microsoft. Skillet er at «Teaming» er en typisk dokumentbehandlingssystem med prosjekt og dokumentdelingsstøtte i et web-grensesnitt. Med «Conference» legges sanntidssamarbeid med web-konferanse, VoIP og direktemeldinger (IM) til løsningen.

- Vår nye samarbeidsløsning skal støtte flere oppgaver for dokumentdeling og samarbeid i bedriftene, forteller Kent Erickson, sjef for identitet, sikkerhet og arbeidsgruppeløsninger i Novell.

- Dette inkluderer alt fra prosjekter med interne og eksterne partnere til å ha en fornuftig løsning for å lagre dokumenter etter hvert som de blir arkivverdige. Løsningen skal være åpen for tilpassinger, alle typer dokumenter og støtte de åpne standardene som finnes for løsningen.

Samarbeidsverktøyet har web-grensesnitt, men det har sin basis i de såkalte sosiale web-tjenestene som primært er rettet mot privatbrukere. - De som blogger, eller bruker MySpace eller andre slike sosiale web-tjenester privat, kommer på jobb og etterlyser slike løsninger der også, forteller Bill Pray til oss. Han er produktsjef for Groupwise i Novell. Groupwise er e-post- og gruppevareløsningen til Novell, og konkurrent til Microsoft Exchange.

Blogger og wikier

– Vi ville lage et informasjonssystem som lignet det brukere bruker Internett til. Derfor inneholder Teaming-løsningen blogger, wikier, delte kalendere, diskusjonsforum, sammen med mer typiske prosjekt- og dokumentsystem, med dokumentarkiv, arbeidsflytprosesser og delte prosjektområder.

Vi fikk en demonstrasjon av løsningen, og utseendemessig er det lite som skiller den fra samleportaler på web, eller Sharepoint for den som har sett løsningsalternativene derfra.

En av de virkelig snedige løsningene vi har sett, er muligheten til å konvertere alle typer sosiale web-innhold til noe annet. Har en blogg blitt så spesifikk at den bør være en wiki? Pek, klikk og konverter. Har en diskusjon blitt så bra at den bør danne basis for et prosjekt? Konverter den til et prosjekt og la den være med derfra videre. For ikke å bli hakke sprø av ikke å finne eller ha oversikt over all informasjonen som er lagt inn forskjellige steder i en slik løsning, er det lagt inn kraftig søkeverktøy, som kan søke og hente i alle typer datakilder assosiert med Teaming-web-stedet. Dette er et viktig skille mot Sharepoint, som kun støtter dette i sin kraftigste løsning.

Pakketilbud

Produktmessig er både Teaming» og «Conference»-verktøyene lagt inn i Open Workgroup-pakken. Dette er Novell sitt pakketilbud til bedrifter, hvor tjenere, klienter, office-pakke, e-post/gruppevare og administrasjon er integrert og lisensieres per bruker. Antall brukere kan være fra fem og opp til flere tusen. Begge produktene er knyttet til Groupwise, på grunn av integrasjonen med e-post, direktemeldinger (IM), adressebøker og telefoni som ligger i pakken.

Tilkopling til andre direktemeldingssystemer som AOL, Yahoo og MSN Messenger er mulig ved å bruke Gaim-klienten fra Open Source. Denne klienten er en multiklient for flere direktemeldingssystemer, og ligger som standardklient i SuSE Desktop Linux-distroen fra Novell. I tillegg er den selvsagt tilgjengelig som enkeltstående applikasjon.

For den som husker dokumentbehandlingssystemet som ligger i selve Groupwise, er denne løsningen fortsatt en selvstendig komponent som ikke har noe med «Teaming»-pakkene å gjøre direkte. Men som alt annet i dette miljøet skal alt kunne integreres med alt. Mer informasjon finnes hos www.novell.com/teaming. Produktene kommer rundt sommerstid.

Les om:

Enterprise