Ny Kindle utfordrer iPad

Ny Kindle utfordrer iPad

7. juli lanserer Amazon et rimeligere Kindle-lesebrett.

Amazon ønsker åpenbart å skape et prisgap mellom Apples iPad og Amazons lesebrett Kindle. Nå kommer en ny utgave av Kindle DX-modellen med betydelig prisreduksjon sammenlignet med den opprinnelige DX-utgaven, som kom for et års tid siden.

LES OGSÅ:

iPad blir Kindle-leser

I praksis vil Kindle koste bare halvparten av det norske brukere må regne med å betale for en iPad når den blir tilgjengelig i Norge.

Bedre kontrast

Den nye utgaven av Kindle DX har som før en skjerm med diagonal på 9,7 tommer (24,6 cm), men ifølge Amazon byr skjermen på 50 prosent bedre kontrast for enda bedre gjengivelse av tekst og bilder enn tidligere.

I tillegg er rammen rundt skjermen endret fra hvit til en mørkere gråfarge kalt grafittgrå. Om dette er en rent kosmetisk endring eller om fargen bidrar til å gjøre fingeravtrykk mindre synlig, gjenstår å se.

LES OGSÅ:

Kindle DX skal redde avisene

Den nye modellen har som forgjengeren 3G-utrustning som standard, for å laste ned bøker, synkronisere biblioteker og bokmerker hvis man leser e-bøkene på flere enheter. For å få mulighet til å surfe på internett via 3G-mobilnettet med iPad, må man kjøpe en av de dedikerte 3G-modellene til høyere pris.

Ifølge Amazon har Kindle DX lagringsplass for opptil 3500 bøker, tidsskrifter og dokumenter.

iPad dobbelt så dyr

Prisen på nye Kindle er satt ned fra 489 dollar (rundt 3135 kroner) til 379 dollar (cirka 2430 kroner), som vel å merke er nettopriser i USA uten frakt og avgifter.

Vi gjorde en prøvebestilling fra Amazon.co.uk, der vi oppga at vi bodde i Norge. Med frakt på 20 dollar og forskuddsbetaling for norsk merverdiavgift og toll på 100 dollar endte den «norske» prisen på cirka 3200 kroner.

LES OGSÅ:

Nå kan du prøve Kindle på Mac-en

Til sammenligning koster Kindles rival iPad mellom 499 dollar (vel 3200 kroner) og 829 dollar (vel 5300 kroner) hos Apples amerikanske nettbutikk. Når iPad endelig blir tilgjengelig i Norge, trolig en gang utpå høsten, betyr dette at den rimeligste iPad-en antakelig vil koste i underkant av 5000 kroner i Norge, mens vi altså kan få kjøpt Kindle for vel 3000 kroner.

Ettersom de fleste iPad-kjøperne neppe vil nøye seg med den rimeligste modellen på 16 gigabyte minne, men i hvert fall vil ha 32 gigabyte-modellen eller bedre, betyr dette at iPad i praksis kommer til å være minst dobbelt så dyr som toppmodellen av Kindle.

I tillegg byr Amazon på en mindre Kindle-modell med seks-tommers skjerm til 189 dollar (vel 1200 kroner). Bestilt til Norge er prisen vel 1750 kroner med frakt og avgifter.

Ulike bruksområder

I USA og andre land der både Kindle og iPad er tilgjengelige, er det mange som opplever dem som sterke rivaler, selv om de tross noe overlapping ikke er bygd for samme slags bruk. Kindle er lagd for at du skal kunne lese elektroniske bøker kjøpt og lastet ned via Amazons nettbutikk.

I tillegg har Kindle DX også støtte for pdf-dokumenter, noe som betyr at du kan bruke lesebrettet til å lese for eksempel pdf-lagrede forretningsdokumenter.

iPad kan også brukes som lesebrett, inkludert lesing av bøker fra Amazon takket være en egen Kindle-applikasjon for iPad.

LES OGSÅ:

Spam via Amazon

Men i tillegg er jo iPad bygd for utallige andre slags oppgaver takket være tusenvis av iPad- og iPhone-applikasjoner som er tilgjengelig hos Apples App Store – spill, opplæring, kontorprogrammer, kreativ aktivitet med både foto og andre slags bilder samt lyd og video, sosiale tjenester som Facebook og Twitter, og mye annet. I tillegg kan iPad naturligvis brukes til internett-surfing og e-post.

En annen forskjell er at Kindle bare har sort/hvitt-skjerm, mens iPad som kjent har en fargeskjerm som har høstet mye skryt. Fordelen med Kindles skjerm er imidlertid at du kan lese bøker på den i fullt solskinn.

Kindle DX har forøvrig et lite fysisk tastatur, i motsetning til iPads virtuelle tastatur på skjermen. Batterilevetiden er oppgitt til én uke med trådløs oppkobling slått på eller to uker hvis du slår av synkroniseringen.

Kindles elektroniske bokhandel rommer nå 620 000 boktitler i tillegg til 1,8 millioner boktitler fra før 1923, der opphavsrettsbeskyttelsen ikke lenger gjelder.

Apples bokbutikk på iTunes Store byr bare på en tiendedel så mange boktitler som Amazon, men takket være den gratis Kindle-appliasjonen som finnes både for iPhone, iPad, Mac OS X og Windows samt for Android- og BlackBerry-telefoner, er det mange som kan lese Amazons e-bøker uten å måtte kjøpe en Kindle.

Så gjenstår det å se hvordan salget går. På tre år har Amazon solgt rundt tre millioner Kindle-enheter, det samme tallet som Apple oppnådde i iPad-salget i løpet av de første 80 dagene etter at iPad ble tilgjengelig i vår.

Amazons pressemelding om den nye Kindle DX finner du her .

Les om:

Enterprise