Ny Office for Mac i løpet av året

Ny Office for Mac i løpet av året

Office for Mac er gått ut på dato. Nå lover Microsoft ny versjon.

Microsoft vil i løpet av 2014 lansere en ny versjon av Office-pakken for Mac, opplyser sjefen for Microsofts Office-produkter i Tyskland, Thorsten Hübschen.

Microsoft har nå utviklingsteam i arbeid for hver av Office-applikasjonene, og hvert team utvikler versjoner av sitt Office-produkt for forskjellige plattformer, ifølge Hübschen.

I tillegg til ny Office-versjon for Apples OS X-operativsystem for Mac kan det i fremtiden også bli snakk om Microsoft Office for iOS (det vil si iPad og iPhone) og for Android-enheter, opplyste Microsoft-talsmannen til vår tyske søsterpublikasjon Computerwoche på CeBIT-messen, som nå går av stabelen i Hannover.

Utdatert

«Microsoft Office for Mac 2011» er det offisielle navnet på dagens Office-versjon for Mac-brukere, og navnet alene er en klar indikasjon på at programversjonen er utdatert.

Det er særlig brukere i større bedrifter, der de har standardisert på Microsoft Office på tvers av operativsystemene, som klager over at Office 2011 for Mac er utdatert, skriver amerikanske Macworld . Selv om Office for Mac 2011 er blitt oppdatert tilstrekkelig til å kunne innlemmes i et skybasert Office 365-abonnement, ligger både brukergrensesnittet og funksjonaliteten langt bak nyeste Windows-versjon av Office, ifølge Macworld USA.

I flere år kjørte Microsoft et separat utviklingsteam for selskapets Mac-programvare kalt Microsofts Mac Business Unit. Avdelingen oppsto rundt 1997, da Microsoft gikk inn med 150 millioner dollar i det den gang kriserammede Apple-selskapet. Dette førte til at Microsoft en stund ble regnet som den nest største programutvikleren for Mac-plattformen etter Apple.

Ifølge AppleInsider besto Mac Business-avdelingen hos Microsoft i en periode av så mange som 180 medarbeidere. I 2010 ble den innlemmet i Microsoft avdeling for generell business-programvare, og Microsofts Mac Business Unit (Mac BU) som sådan er nå nedlagt. Ifølge Hübschen er dét grunnen til at det aldri dukket opp noen Office for Mac 2013, som i sin tid var påtenkt.

Mur av taushet

Det siste året har Microsoft vært ganske taus om sin Office-versjon for Mac, og så sent som mandag denne uka ble Microsofts offisielle blogg om Office for Mac nedlagt.

Microsoft skrev riktignok at bloggen var «flyttet» til Office Blogs. – Her vil du fortsatt ha tilgang til gamle blogginnlegg, men fra i dag av vil det ikke dukke opp noen nye, het det i Microsofts kunngjøring om blogg-omleggingen.

Ifølge amerikanske Computerworld er ikke Microsofts Mac Office-blogg blitt oppdatert på sju måneder.

Alt i alt har trofaste brukere av Microsoft Office for Mac enten blitt møtt med taushet eller med forholdsvis negative meldinger om denne programvaren de siste årene.

Dette kan nå komme til å endre seg, ifølge den tyske Office-sjefen. Microsoft er allerede i samtaler – bak lukkede dører – med storkunder om nye nye Mac-pakken, opplyser Hübschen.

Windows vil forbli Microsofts flaggskip-brukergrensesnitt, og på andre plattformer vil man prøve å oppnå så stor likhet med dette som mulig, selv om man også vil prøve å utnytte spesielle egenskaper ved de andre plattformene, fremholdt Hübschen overfor Computerwoche.

Gratis oppgradering

En annen Microsoft-talsperson bekrefter overfor Computerwoche at arbeidet med neste versjon av Office for Mac er i full gang.

– Utviklingsteamet for Office for Mac arbeider hardt med neste versjon av Office for Mac. Selv om jeg ikke kan komme med noen detaljer om når den nye versjonen blir tilgjengelig, vil Office 365-abonnenter få den nye versjonen av Office for Mac uten ekstra kostnader, skriver Microsoft-talspersonen i en e-postmelding.

Mindre attraktiv?

KOMMENTAR: Microsoft har tradisjonelt markedsført Office for Mac overfor bedriftsmarkedet, mens Apple i større grad har hatt fokus på forbrukermarkedet. I disse Buy Your Own Device-tider kan imidlertid grensene være i ferd med å viskes ut, og dermed står Microsoft overfor et annerledes Office-marked enn da Office for Mac 2011 ble lansert.

Sist høst kunngjorde Apple at deres kontorpakke, iWork, med tekstbehandlingsprogrammet Pages, regnearkprogrammet Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote, heretter vil være gratis for alle nye Mac-kjøpere.

I praksis betyr det at familier med flere Mac-er i huset har full tilgang til gratis kontorprogramvare allerede. Selv om iWork-programvaren er enklere og mindre innholdsrik enn Microsoft Office, er det mange Mac-brukere som sier at iWork-pakken dekker behovene.

I hvilken grad dette smitter over på Mac-bruken i bedriftsmarkedet, for eksempel gjennom BYOD-fenomenet, gjenstår å se.

Hvis en «Mac-familie» i stedet vil ha Microsoft Office på Mac-ene sine, er det rimeligste alternativet å abonnere på Office 365 Home Premium, som gir Office-tilgang og SkyDrive/OneDrive-skylagring for inntil fem pc-er og Mac-er, men som koster 799 kroner i året.

I familier med et blandet Mac- og Windows-miljø kan dette være den mest fornuftige kontorprogram-løsningen, men med sin siste oppdatering har Apple også sørget for å gjøre sin iWork-pakke enda mer MS Office-kompatibel enn før.

Dermed fortsetter Office-krigen. (TØ)

Les om:

Enterprise