Ny sikkerhetsoppdatering skal stoppe Mac-trojaner

Ny sikkerhetsoppdatering skal stoppe Mac-trojaner

Apples oppdatering for å ta knekken på MacDefender er her.

Mac-brukere kan nå beskytte seg selv mot det falske antivirusprogrammet MacDefender.

Apple slapp i går en sikkerhetsoppdatering til Mac OS X 10.6.7 som finner og sletter den ondsinnede programvaren - en trojansk hest som spres via Google Bilder-tjenesten.

MacDefender har vekket til live debatten om Mac-brukeres oppfatning om at maskinene deres aldri har sikkerhetsproblemer.

Ironisk nok lurte MacDefender brukerne til å tro at maskinene deres var infisert med virus. Programvaren brukte flere triks for å skremme brukerne og få dem til å gi fra seg et kredittkortnummer for å kjøpe virusbeskyttelse.

LES OGSÅ:

Falsk antivirus sprer seg til Mac

Endrer sikkerhetsfunksjon

Apples oppdatering kalt Sikkerhetsoppdatering 2011-003 oppdager og fjerne alle spor av MacDefender eller noen av dens varianter (MacProtector, MacSecurity og MacGuard) fra systemet ditt.

Hvis en bruker laster ned en MacDefender-variant i Safari, iChat eller Mail, dukker det opp en melding på skjermen med oppfordring om å flytte trojaneren i papirkurven.

Mac OS X har hatt en innebygd sikkerhetsfunksjon - et filkarantenesystem - kalt Xprotect siden lanseringen av Snow Leopard i august 2009. Programmet kjøres i bakgrunnen og har hittil blitt oppdatert mer eller mindre i smug i forbindelse med vanlige sikkerhetsoppdateringer.

Fra og med nå kommer imidlertid Xprotect til å lete etter oppdateringer i bakgrunnen på daglig basis, ifølge Macworld.se.

Kun for Snow Leopard-brukere

For å laste ned Snow Leopard-oppdateringen, klikk på "Programvareoppdatering" i Apple-menyen din eller last den ned fra Apples supportnettsider. Oppdateringen vil ta knekken på det falske antivirusprogrammet, slette relaterte filer og fikse endringer trojaneren kan ha gjort i systeminnstillingene dine.

Oppdateringen er for øvrig bare tilgjengelig for brukere av Snow Leopard, så dersom du har den eldre Mac OS X 10.5 Leopard, vil du enn så lenge være ubeskyttet.

LES OGSÅ:

Mac-trojaner blir sleipere

Ta likevel forholdsregler

Mac-ekspert Derek Currie har i sin Mac-sikkerhetsblogg listet opp flere forholdsregler Mac-brukere kan ta for å sikre seg, for eksempel installere ClamXav-antivirusbeskyttelse, bruke FileVault-kryptering og aktivere .sparseimage-funksjonen i Disktverktøy for å blant annet eliminere sikkerhetsfeil i Dropbox.

Curries beste råd er imidlertid det mest åpenbare: "Aldri klikk blindt på linker i e-postmeldinger."

For å være på den helt sikre siden kan det også være lurt å deaktivere innstillingen "Åpne «sikre» filer etter nedlasting".

Brukere som ikke vil sjekke etter såkalte "malware definitions" på daglig basis kan skru av denne funksjonen under Systemvalg > Sikkerhet.

Les mer om beskyttelse mot ondsinnet programvare i Snow Leopard på Apples nettsider her.

LES OGSÅ:

Apple vil ta knekken på MacDefender

Enterprise