Ny sniktitt på Windows 7

Ny sniktitt på Windows 7

Trykkfølsomme skjermer blir sentralt i Windows 7. Bill Gates og Steve Ballmer demonstrerte teknologien under D6-konferansen i California. Se video.

Microsoft har igjen vist en flik av hva som kommer i neste generasjons operativsystem, Windows 7, som trolig kommer på markedet i 2010. Under D6-konferansen i California stilte selskapet med både Bill Gates og Steve Ballmer, og demonsterte en ny trykkfølsom skjermteknologi som Microsoft kaller multi-touch.

Iphone-kopi

I multi-touch skal en person bruke fingrene til å styre programvaren gjennom en trykkfølsom skjerm, slett ikke ulikt Apples Iphone-grensesnitt.

Apple har imidlertid ikke trykkfølsomme skjermer på sine maskiner ennå, mens Microsoft har videreutviklet teknologien fra sine tablet pc-er til også å omfatte bærbare pc-er. Denne skjermteknologien skal få en sentral plass i Windows 7, og i neste generasjons pc-skjermer.

- Dere vil få se denne type teknologi i alle mulige maskiner de neste årene, sa Microsoft-direktør Julie Larson-Green, som demonstrerte multi-touch på en bærbar pc fra Dell.

Bilderedigering og karttjenester

Trykkteknologien skal blant annet være velegnet for redigering av digitale bilder og karttjenester på internett. En nøkkelfunksjon er å tillate flere trykk på skjermen samtidig. Dersom du for eksempel drar fem fingre over skjermen, tegnes det fem ulike linjer i tegneprogrammet Paint.

Microsoft har foreløpig offentliggjort få detaljer rundt Windows 7, for ikke å dra for mye oppmerksomhet fra Vista, som har slitt med å innfri forventningene. Etter flere utsettelser ble Windows Vista lansert i januar 2007, etter fem års utvikling. Microsoft har sagt at Windows 7 skal være på markedet rundt tre år etter Vista, som tilsier lansering i 2010.


Video: Multi-Touch in Windows 7

Windows 7 vil bygge videre på grunnleggende arkitekturen i Vista, det blir altså ingen ny operativsystem-kjerne som det tidligere har vært spekulert i.

Et av designmålene med Windows 7 er også at operativsystemet skal kjøre med de samme anbefalte minimumskravene til maskinvare som Vista, og at programmer og maskinvare som fungerer i Vista også skal fungere i Windows 7.

Enterprise