Ny Surface-generasjon i salg

Ny Surface-generasjon i salg

I dag slippes de nye Surface-nettbrettene ut i butikkene, også i Norge.

Det er knappe året siden Surface RT, Microsofts første egne nettbrett, ble sluppet for salg i USA. Hit til lands kom det i vår, og nå er det allerede klart for en erstatter. I likhet med forgjengeren, er Surface 2 basert rundt ARM-arktitektur og utstyrt med spesialversjonen Windows RT, og er tenkt som en konkurrent til iPad og Android-nettbrett - og som er rimeligere alternativ til pc-baserte hybrider.

Høstens Surface er utstyrt med Nvidia Tegra 4-brikkesett og prosessor på 1,7 gigahertz, kombinert med to gigabyte minne. Det er på nivå med relativt spreke mobiltelefoner, men ikke helt like raskt som de sprekeste.

Surface 2 leveres i to varianter, med enten 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Av førstnevnte har du omtrent 20 gigabyte til rådighet. Det er videre støtte for minnekort. Prisforskjellen mellom de to er hele 800 kroner, så for mange kan det nok være vel så greit å vurdere rimeligste modell kombinert med et minnekort. Du får et raskt 32 gigabyte MicroSD-kort fra under 200 kroner, og 64 gigabyte fra rundt 500 kroner.

LES OGSÅ: Klar for å kuppe markedsandeler

Ved siden av å ha fått ny maskinvare innvendig, har Surface 2 også blitt oppdatert litt på utsiden også. Skjermen er fortsatt 10-tommer stor og i 16:9-bredformat. Nytt er imidlertid oppløsningen, som er økt fra relativt beskjedne 1366x768 piksler i Surface RT til 1920x1080 piksler i Surface 2. Dermed er Surface 2 oppe på å samme skjermoppløsning som Pro-modellene.

Surface 2 leveres med den ferske Windows 8.1-oppdateringen, noe som blant annet inkluderer Outlook som en del av Office-pakken. Som tidligere er RT-brettet utstyrt med full Office-pakke inkludert i prisen. Med Outlook på plass vil Surface 2 kunne være enda mer aktuelt for bedriftsbrukere.

Et av de smarte elementene med Surface RT, var den utfellbare støtte i bakkant. Denne har med Surface 2 blitt enda litt smartere, med to vinkler.

Raskere og kjøligere Pro-modell

Noen måneder etter at Microsoft slapp Surface RT, dukket Pro-modellen opp. Surface Pro var utstyrt med fullverdig pc-innmat, i form av en Intel Core i5-prosessor og mer lagringsplass enn Surface RT. Viktigst var imidlertid at Pro er utstyrt med fullversjonen av Windwows 8, og dermed er i stand til å kjøre alle vanlige Windows-programmer, i tillegg til apper installert via Microsoft app-butikk.

Den oppdaterte versjonen, Pro 2, er utstyrt med nyeste generasjon Intel Core i5-prosessor. Fordelen med de nye Core i-prosessorene, tilhørende Haswell-generasjonen, er blant annet lavere strømforbruk, mindre varmeutvikling og en anelse bedre ytelse. Viktigst her er førstnevnte, som ifølge Microsoft selv skal gi Surface Pro 2 et sted mellom 50 og 75 prosent bedre batteritid enn forrge Pro-modell.

LES OGSÅ:

Nokia med nytt RT-nettbrett og ny flaggskip-telefon

Våre tester, og erfaringer fra praktisk bruk, av Surface Pro viste at batteriet holder ut litt i overkant av fem timer ved variert bruk. Om Microsofts lovnader holder stikk, kan du regne med syv til åtte timer battertid med Pro 2. Hvorvidt dette stemmer, skal vi finne ut av når vi nå går i gang med test av Surface Pro 2.

Skjermen er den samme som tidligere, med Full HD-oppløsning og støtte for Wacom-penn med 256 nivåers trykkfølsomhet. I likhet med Surface 2 har Pro 2 fått en støtte som nå støtter to vinkler, slik at du letter finner en vinkel som passer deg.

Microsoft Surface Pro 2 kommer i flere utgaver, hvor det varierer i mengden minne og lagringsplass. Rimeligste modell er Pro 2 med 64 gigabyte lagringsplass og fire gigabyte minne som har veiledende pris på 7 299 kroner. Neste steg opp er modellen med 128 gigabyte lagringsplass og fire gigabyte minne. Velger du å gå opp til 256 eller 512 gigabyte lagringsplass, får du samtidig åtte gigabyte minne. Toppmodellen har veiledende pris på relativt heftige 14 599 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro - Enda smartere nettbrett fra Microsoft

Nytt tilbehør

Samtidig med slippet av de nye Surface-brettene dukker det også opp en del nytt tilbehør, og forbedrede versjoner av det eksisterende tilbehøret. Viktigst er tasturdekslene Type Cover og Touch Cover, som begge har blitt mer presise og tynnere.

Touch Cover 2 har fått over 1 000 sensorer under overflaten, mot 80 i forrige versjon. Vår erfaring så langt, basert på et par timers bruk, er at presisjonen er langt bedre og at vi får færre bom når vi skriver. Ved siden av å gjøre dekselet mer presist har Microsoft også fått plass til baklys som aktiveres ved behov.

Type Cover 2 har på sin side fått noe kortere tastevandring og litt lavere støynivå. Også her har det kommet baklys i tastene.

Kanskje vel så spennende er et av dekslene som ikke dukket opp denne gangen, men som er på vei, er et tastaturdeksel med integrert batteri. Det skal gi ytterligere økt batteritid både for Surface 2 og Surface Pro 2 - eller for de forrige Surface-modellene for den saks skyld. Alt det nye tilbehøret er nemlig kompatibelt med første generasjon Surface, og motsatt.

For bedriftsbrukerne kan den nye dokkingstasjonen være spesielt interessant. Dokkingstasjonen er utstyrt med tre USB 2.0-porter og en USB 3.0-port, DisplayPort for tilkobling av skjerm, samt tilkobling for kablet nettverk. Lyd inn og ut er også på plass. For en del kan nok Surface Pro 2 dermed erstatte både bærbar på farten og stasjonær på kontoret. Microsoft Surface Docking Station har veiledende pris på 1 649 kroner.

LES OGSÅ:

Her er de nye Surface-modellene

Enterprise