Ny Windows-strategi i vente

Ny Windows-strategi i vente

Microsoft antyder separate OS-lanseringer for bedrifter og forbrukere.

Husker du den gang Microsoft opererte med svært forskjellige Windows-versjoner for bedrifter og forbrukere?

Den gang bedriftene fikk Windows 2000, mens forbrukerne kunne glede seg – eller ikke – over Windows ME, Millennium Edition, som den het. Dette var altså rundt årtusenskiftet.

Enda tidligere var det Windows 95 som ble stilt opp mot Windows NT 4.0. Riktignok var det mange bedrifter som valgte Windows 95, men Microsoft promoterte Windows NT som bedrifts-operativsystemet.

Selskapet antyder nå at det kan tenke seg å gå tilbake til en slik strategi.

Ikke så hyppig oppgradering

Det viktigste er imidlertid ikke at det skal finnes ulike Windows-versjoner for forbrukere og bedrifter – det gjør det i dag også – men at det går mye lengre tid mellom oppgraderingene til bedriftsmarkedet enn til forbrukerne.

Det var Microsofts Terry Myers som på en konferanse forleden dag antydet at det kan komme en endring i selskapets oppdaterings- og oppgraderings-sykluser.

Myers har tidligere ledet Microsofts Windows Phone-team. I juli ble han forfremmet til sjef for all klient-basert operativsystem-utvikling hos Microsoft, inkludert operativsystemene for smarttelefoner, nettbrett, pc-er og Xbox-spillkonsollen.

- Forskjellige behov

- Verden har vist oss at disse to vidt forskjellige kundegruppene virkelig har forskjellige behov, sa Myers på en konferanse hos finansgiganten Credit Suisse.

- Selv om Windows 8.1 og Windows 8.1 Pro kom samtidig, er det ikke innlysende for meg at det er den riktige måten å betjene forbrukermarkedet på. Men det kan være den rette måten å fortsette å betjene bedriftsmarkedet på, sa Myers.

Amerikanske Computerworld tolker utsagnet som et hint om at Microsoft ønsker å gjenoppta praksisen fra slutten av 1990-tallet, da selskapet leverte nye operativsystem-versjoner til ulike tidspunkt til forbrukerne og bedriftene.

I fjor kunngjorde Microsoft at selskapet ville akselerere utviklings- og lanserings-tempoet for Windows. Dette materialiserte seg i år, da Windows 8.1 kom bare ett år etter at Windows 8 ble lansert.

8.1-lanseringen har imidlertid bidratt til at blant annet en del bransjeanalytikere har satt søkelys på forbruker- og bedriftsmarkedets ulike syn på oppdateringsfrekvensene.

Bedriftene er som regel mye mer konservative når det gjelder operativsystem-oppgradering enn forbrukerne er. De største bedriftene bruker kanskje millioner av kroner på å migrere fra én operativsystemversjon til en annen. Blant annet må de teste kompatibiliteten til virksomhetskritisk programvare og ikke minst til egenutviklet programvare. Hvis ikke alt fungerer som det skal med den nye OS-versjonen, må programvaren skrives om.

Kvelertak på bedriftsmarkedet

Det var slike konservative holdninger i næringslivet som førte til at Windows XP nærmest hadde kvelertak på bedriftsmarkedet i mer enn ett tiår, og dette var også grunnen til at det ble Windows 7 og ikke Windows 8.1 som er blitt den naturlige etterfølgeren til Windows XP i bedriftsmarkedet,

Nå kan det se ut som om Microsoft er på kollisjonskurs med seg selv i oppgraderingsspørsmålet. Avtroppende Microsoft-toppsjef Steve Ballmer har i høst argumentert kraftig for hyppige oppdateringer, riktignok under forutsetning at kundene kjøper programvaren som en tjeneste, slik tilfellet for eksempel er med Office 365.

Computerworld er usikker på hvordan utsagnet fra Myers skal tolkes, men ser ikke bort fra at det betyr at Microsoft ønsker å fortsette et akselerert tempo i oppgraderingene av businessversjonene av Windows – i hvert fall raskere enn treårs-syklusen som Microsoft har brukt tidligere – og ytterligere opptrapping av Windows-oppdateringene for forbrukermarkedet.

I dette ligger det også en klarere oppsplitting i en forbruker- og bedriftsversjon av Windows.

For ordens skyld opererer Microsoft i dag med fire forskjellige Windows-versjoner: Windows RT 8.1, Windows 8.1, Windows 8.1 Pro og Windows 8.1 Enterprise. De viktigste forskjellene mellom de to første og de to siste går på administrasjon, utrulling, sikkerhet og nettverksfunksjonalitet.

Les om:

Enterprise