Nye bedrifter sommerspirer hos Opera

Nye bedrifter sommerspirer hos Opera

Opera fikser sommerstille med å fylle i lokalene med 25 unge gründere.

Det er sommerstille i juli også i internasjonale it-bedrifter som Opera Software. Så da personalsjefen fikk en telefon med spørsmål om plass for tjuefem gründere i to uker i juli for ide- og prosjektutvikling slo selskapet til.

- Vi fikk et kreativt miljø med nye ideer og synspunkter inn til oss, og har drevet en del mentoring siden vi selv er en gründerbedrift. Etter to uker har vi stort sett gode erfaringer. At vi får brukt tomme og sommerstille lokaler til noe nyttig er bare positivt, og lunsjordning har vi uansett. Det er uproblematisk å skalere til flere deltakere, sier kommunikasjonsdirektør Nils Broström i Opera til Computerworld.

Sju prosjekt klare på fjorten dager

Konseptet bak Startup-Summer er å samle folk med gode ideer for å jobbe konsentrert med prosjekter i grupper i to uker i et felles miljø. Utgangspunkt er at deltakerne vil starte noe selv, og har ide, pc og personlig nettverk. Man trenger strøm, internett og kompetanse. Initiativtakere Andreas Hennie og Magne Matre Gåsland ringte Innovasjon Norge og Opera Software og fikk napp hos begge.

- Det er en fordel at man ser internasjonalt allerede fra starten av når man vil starte opp it-virksomhet, og da ble Opera et enkelt valg da de sa ja. De er et internasjonalt firma som har erfaring fra å drive forretning verden rundt. Opera demonstrerer også at det går an å drive internasjonalt selv med base i Norge, sier Hennie til Computerworld. Han poengterer at han også var fornøyd med responsen de fikk fra Innovasjon Norge.

Han og Gåsland syslet med ideen om å starte med et felles prosjekt et års tid, men det tok av i mai.

- Det gikk et par uker fra vi fant ut at dette vil vi prøve til vi hadde lokale, tidsrom og 23 andre som ville delta. Deltakerne ble plukket ut etter søknad og intervju på Skype, forteller Gåsland.

- Det var nødvendig fordi jeg studerer på NTNU i Trondheim og Andreas på NHH i Bergen.

Inspirert av Silicon Valley

De to initiativtakerne møttes under studieopphold i Berkeley ved San Fransisco Bay i fjor. Da deltok de i et inkubatorprosjekt i regi av et av firmaene i området rundt San José, med et annet navn kjent som «Silicon Valley».

- Det er veldig vanlig at selskaper eller tidligere gründere starter inkubatorprosjekter som minner om dette, hvor folk med gode ideer får tilgang til lokaler og kompetanse for kortere eller lengre perioder. Om ideen lar seg kommersialisere er det gjerne avtaler om eierandeler og kanalisering til investeringskapital som følger videre, sier Hennie.

De tjuefem deltakerne jobber med sju forskjellige prosjekter, som alle skulle nå «demonstrerbar stand» i løpet av fjorten dager. Noen prosjekter skulle videreutvikles, noen ideer er klekket og utviklet i miljøet. To er nettbrettløsninger, et er mobil-app og fire er nettapplikasjoner.

- Det eneste praktiske problemet vi har hatt er vel at kaffemaskinen streiket en stund. Vi har stilt med egne medarbeidere med foredrag for alt fra programmering til praktisk forretningsvirksomhet. I tillegg har de hentet inn egne foredragsholdere, forteller Broström.

Computerworld besøkte oppstartsgjengen på siste hele arbeidsdag, og da var seks av sju klare til visning, og det siste skulle bare finpusses. I august skal alle prosjektene demonstreres for interesserte virksomheter og investorer. Prosjektene er beskrevet nærmere her.

Enterprise