Nye lekkasjer om Windows 8

Nye lekkasjer om Windows 8

Får mye "Ipad-funksjonalitet", men slippes ikke før neste år.

Microsoft jobber med å oppgradere Windows 7 til et operativsystem bedre egnet for nettbrett, for å kapre en plass i det sterkt voksende markedet, skriver Bloomberg.

Det nye operativsystemet vil ikke være klart før høsten 2012, ifølge ikke navngitte kilder som angivelig kjenner Microsofts planer.

Microsoft sakker akterut

Halvannet år er en liten evighet i it-industrien, og vil gi Apple og Google ytterligere tid til stramme sitt grep om markedet. Apple-sjef Steve Jobs hevdet i en tale i forbindelse med lanseringen av Ipad 2 at Apple i dag har over 90 prosent av nettbrettmarkedet.

Google skal på sin side lansere Honeycomb i mars, et Android-basert operativsystem spesialdesignet for nettbrett. Android er for tiden verdens bestselgende operativsystem for mobiltelefoner, og Google tror de kan lykkes også på nettbrett. Omtrent alle andre nettbrettleverandører enn Apple vil kjøre Android på sine Ipad-konkurrenter.

Et sjeldent unntak er HP, som lanserte Touchpad i februar, med sitt egenutviklede operativsystem Webos.

- Microsoft er sent ute i nettbrettkrigen, det er en dårlig posisjon å befinne seg i, sier Michael Gartenberg i det anerkjente analysebyrået Gartner.

Spekulasjoner

Microsoft har ennå ikke uttalt seg om Windows 8 i detalj, men i juni i fjor ble en serie lysbilder lekket til internett som angivelig viser plantegninger for Microsofts neste operativsystem. Her beskrives det et system som ikke er låst til maskinvare, men kan flyttes mellom stasjonære, bærbare og nettbrett, alt ettersom hva som er mest praktisk.

Win7china har nylig lekket det som skal være funksjoner som blir å finne i den endelige utgaven av operativsystemet. Nettsiden hevder at Windows 8 får en gjenopprettingsfunksjon som tilbakestiller maskinen til fabrikkinnstillinger på under to minutter. Windows Live ID (kontoen du blant annet bruker for å logge på Messenger og Xbox Live) blir svært tett integrert i operativsystemet, som også får sin egen applikasjonsbutikk.

Windows 8 er på nåværende steg i utviklingen 2,5 ganger kjappere å installere enn Windows 7, og skal få ”øyeblikkelig på”-funksjonalitet på samme måte som Ipad.

- Pc-ens framtid

Hvis man lurer på om Windows 8 virkelig kommer til å bli noe radikalt forskjellig i forhold til forgjengerne, kan man vurdere denne uttalelsen som i et kort øyeblikk lå ute på en Microsoft utviklerblogg i 2010:

- Et minimum som folk kan ta for gitt er at den neste versjonen vil være noe totalt forskjellig fra det folk vanligvis forventer av Windows... Temaene som har vært diskutert reflekterer virkelig hva folk har ønsket seg i årevis, og kommer til å forandre hvordan folk tenker om pc-er og hvordan de brukes. Dette er pc-ens framtid.”

Enterprise