Nye strømregler fra EU

Nye strømregler fra EU

EU har bestemt at små elektriske artikler ikke kan bruke mer enn 1 watt i standby. Norge vil følge etter.

Elektriske apparater i standby-modus står for 10 prosent av Europas strømforbruk. Like etter nyttår innførte EU Ecodesigndirektivet for gjøre noe med dette. Direktivet er et sett forordninger som blant annet tar sikte på å spare strøm. Den 7. januar, verdens strømsparingdag, endret reglene seg. I EUs 27 medlemsland må små elektriske apparater ikke bruke mer enn 1 watt på standby eller i avslått tilstand. Til sammenligning bruker datautstyr som skrivere 3 til 15 watt i standby.

35 terrawattimer spares

Denne regelen, som er blitt innført uten voldsomme kontroverser eller debatt, vil få store konsekvenser for Europas strømforbruk. Uten videre vil det spares 35 terrawattimer strøm i EU. Det danske fagbladet Ingeniøren har satt det i perspektiv ved å sammenligne mengden med Danmarks samlede strømbruk som er på én terrawattime mindre enn innsparingen. I øyeblikket går ti til femten prosent av folks strømforbruk i nabolandet til standbyfunksjoner.

- Norge seint i gang

Nå skal direktivet EØS-behandles og gjelder ikke juridisk i Norge før den tid. Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen forteller imidlertid at det er anbefalt å forholde seg til samme implementeringsdato for ikke å bli gjenstand for dumping fra det europeiske markedet.

- Akkurat der ligger vi faktisk litt etter i denne omgang, sier hun. Bjørke mener at overgangen kommer til å gå smertefritt i Norge.

- Produktene som ligger på lager, og som ikke overholder de nye standardene, er det bare å selge ut. Økonomisk har ikke dette noen ting å si for forhandlerne, sier hun.

Samarbeider om løsninger

Bjørke mener at en økt satsning på energisparing innen lyd, bilde og data har vært merkbar i et par år nå. Etter hvert vil det komme systemer for energimerking av lyd og bildeprodukter, etter modell fra for eksempel hvitevarebransjen.

- På hvitevaresiden har man jobbet i 10 år med dette, minst – og de har redusert energibruken med 40 prosent. Der har produsentene gått sammen om å forske frem teknologien og tilsvarende skjer nå på lyd og bilde. På IFA-messen i Berlin i 2008 kom produsentene virkelig på banen. Det er tydelig at de har tatt det inn over seg. Det så vi også på CES i Las Vegas.

Les om:

Enterprise