Den nye typen stormaskin

Hewlett-Packard og IBM utvikler datamaskiner med flere prosessorteknologier i samme kabinett. Det kommer det til å bli diskusjon av.

Publisert Sist oppdatert

Hewlett-Packard (HP) følger i IBMs fotspor og utvikler en datamaskin som inneholder to typer prosessorteknologi i det samme kabinettet. Hensikten er å øke påliteligheten, redusere kostnadene og kjøre flere programvaremiljøer side om side i samme datamaskin.

Oracle kommer til å insistere på at HP forsøker å redde stumpene etter at Oracles programvareteknologi ikke lenger skal videreutvikles for HPs prestisjeprosessor Itanium. Derfor har HP bedt EUs konkurransemyndigheter se på Oracles beslutning om å kutte ut Itanium.

Programvaremiljø

For det meste handler om å redusere kostnader og skape pålitelige programvaremiljøer. Både HP og IBM ser at skytjenester lokker med et sterkt redusert prisnivå. Men foreløpig kan ikke rimelige datamaskiner i nettskyen love tilgjengelighetsgarantier tilsvarende HPs Superdome eller IBMs stormaskin.

Derfor er det pålitelighet som vil være et vesentlig argument i kampen mot prispress. Dertil egner ikke all forretningsprogramvare seg for skyen uten betydelige omskrivninger og tilpasninger.

Sett fra de fleste bedriftenes side er det spesialitetene som får ekstra tilpasninger. HP har lansert Odysses som i løpet av to år skal kunne huse all HPs teknologi i samme kabinett. Alle datamaskinene vil bli plassert på loddrette maskinblad i samme datamaskin, foreløpig betegnet Dragonhawk.

- Dragonhawk er interessant. Vi tar med oss teknologi fra Superdome og lager en stormaskin basert på Intel X86 som fysisk kan splittes avhengig av behov, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef for HPs tjenestemaskiner.

Tilsvarende

IBM tenker tilsvarende. Det er stormaskinen som skal beskyttes og fornyes. Fornyelsen er for å unngå at stormaskinen mister grepet på kundene. I de store amerikanske konsernene regjerer stormaskinen fortsatt. Det er førti år med applikasjoner som binder.

At kostnadene for det totale stormaskinsmiljøet minst er tre ganger alternativene betyr lite i forhold til kostnadene ved å erstatte eller tilpasse programvaren.

Samtidig ser IBM at stormaskinen er blitt omgitt av annen it-teknologi i en omfattende leveransekjede med uoversiktlig administrasjon og styring.

- IBM skal være fokusert på hele leveransekjeden fra ende til ende. Derfor samles mest mulig av den distribuerte teknologien i et bladesenter, sier Geir Rino Wilhelmsen, teknisk spesialist på IBM stormaskin.

Å flytte teknologien som omgir stormaskinen inn i stormaskinen synes derfor å virke fornuftig. IBM har valgt å bygge inn datamaskiner med sin egenutviklete prosessorteknologi Power7 i tillegg til datamaskiner med Intels Xeon. Disse vil jobbe uavhengig av hverandre. Inntil 112 maskinblad med Power7 og 28 maskinblad med Intel kan huses i kabinettet til stormaskinen ifølge IBM.

Programvare

For begge er det den grunnleggende programvareteknologien som først og fremst er vesentlig. HP skal kunne kjøre sin Unix; HP-UX og sine spesialiteter Open VMS og Nonstop. I tillegg er det Linux og Windows 2008 R2.

IBM skal kjøre Z/OS, sin Unix; AIX, Red-Hat Linux, Suse og Windows 2008 R2.

Både IBMs stormaskin Z/Enterprise og HPs store maskin Superdome 2 har en konstruksjon med et helt annet pålitelighetsnivå enn generelle datamaskiner med Intels Xeon prosessor.

Maskinene er utviklet for forretningskritiske oppgaver. HP har hatt som mål en tilgjengelighet på fem ganger ni, det vil si kun fem minutters driftsavbrudd i løpet av ett år.

Fagfolk vet å sette pris på datamaskinenes evne til håndtere mange samtidige brukere mot samme applikasjon til forskjell fra maskiner med Intels prosessorer hvor det er uavhengige arbeidsoppgaver som skal håndteres.

Forenklet kan man si at de kritiske maskinene benytter avansert programvare for å kunne få mange prosessorer til å jobbe mot samme oppgave i et felles minne. De andre maskinene benytter virtualsiering for å få én prosessor til å ta seg av mange parallelle oppgaver som hver får sin plass i minnet.

Overføre

- Kunder har spurt oss om å overføre den forretningskritiske opplevelsen fra HP-UX til infrastruktur basert på X86, sier Martin Fink, konserndirektør for forretningskritiske maskiner ifølge HPs pressemelding.

Derfor tilpasses Xeon-prosessorer til Superdomes maskinblad. Derfor kobles maskinbladene sammen med et krysskoblingssystem som håndterer 32 prosessorer. Hver prosessor har seks eller ti prosessorkjerner.

Konsekvensen er at mer enn 300 prosessorkjerner vil jobbe sammen i løpet av to år. Det gir kunder som er usikre på om Itanium vil bli videreutviklet har et alternativ. Disse 300 prosessorkjernene kan samles og splittes opp i partisjoner som om partisjonen en eller flere prosessorkjerner er fysiske maskiner.

For de som velger Linux som alternativ til HP-UX vil Serviceguard sørge for å flytte applikasjoner i tilfelle feil eller ved behov. Analysis Engine vil bidra til dyptgående analyse ved feil og sørge for at applikasjonene ikke bryter sammen i løpet av sekunder.