Nyheter i SP1 for Windows Server 2008 R2

New Orleans (PC World Norge): Microsoft har lovet oss den første offentlige betaversjonen av SP1 for både Windows 7 og Server 2008 R2 i juli. Selv om dette er en service pakke, er det to store nyheter i serverutgaven av Windows.

Publisert Sist oppdatert

Windows 7 og Windows Server 2008 R2 er to varianter av samme operativsystem. Derfor benytter de også samme service pakker. SP1 inneholder bare feilrettelser og sikkerhetsoppdateringer for Windows 7. Her er det ingen nyheter og mange av oppdateringene har vi allerede fått via Windows Update. SP1 har likevel en viktig funksjon for Windows 7 da mange bedrifter venter på denne før de tar den nyeste Windows-versjonen i bruk. Microsoft mener naturligvis at det ikke er noen grunn til å vente og understreker at SP1 bare er en del av det vanlige vedlikeholdet av Windows. Det er ikke tilfellet for serverutgaven av Windows hvor Microsoft benytter anledningen til å innføre to store forbedringer av operativsystemet.

SP1 kommer i tre utgaver. Den første er 32-bit og gjelder bare for Windows 7 siden serverutgaven bare finnes i 64-bit fra og med R2. 64-bit utgaven som Microsoft kaller AMD64 er felles for Windows 7 og Windows Server 2008 R2. Den siste blir mer obskur og gjelder utgaven for Intel Itanium.

RemoteFX gir deg et rikt brukergrensesnitt i eksternt skrivebord

Med RemoteFX, bygger Microsoft videre på RDP7-protokollen som ble introdusert i Windows Server 2008 R2 og Windows 7. Den gangen fikk vi bedre multimediastøtte for rike klienter og muligheter for flere skjermer. Det ble også mulig med toveis audio. Windows Server 2008 med Vista Ultimate som klient, hadde allerede innført støtte for Aero og dette er videreført med R2 og Windows 7 Ultimate. Dessverre virker dette ikke på tvers av versjonene slik at bare Vista Ultimate gir deg Aero mot Server 2008 og bare Windows 7 Ultimate gir deg Aero mot Server 2008 R2. En terminalserver er uansett ikke lenger hva den var.

Nå utvider Microsoft til RDP 7.1 slik at også enklere klienter med RemoteFX-støtte, kan gi deg et rikt brukergrensesnitt med lyd, video og 3D-grafikk. Det blir nå mulig å virtualisere en grafisk arbeidsstasjon med Autocad og fjernstyre denne over lokalnettet. Det nye er at serveren nå får mulighet til å tegne opp grafikk og video og sende dette til klienten hvis båndbredden er god nok. Dette er ikke løsningen for å sitte hjemme og jobbe over en sløv ADSL-linje, men en konsolidering av arbeidsstasjonene i nettverket på kontoret.

All grafikkprosesseringen gjør at vi for første gang får behov for å sette et kraftig grafikkort i serveren. Det kan benyttes til å avlaste serverprosessorene så de slipper å tegne opp grafikken selv. Både ATI og Nvidia jobber med egne grafikkort for servere og det er mengden minne på grafikkortet som er mest avgjørende for hvor mange klienter som kan betjenes samtidig. Det blir derfor muligheter for enda enklere klienter og mange leverandører jobber med RemoteFX-baserte enheter. Det blir også laget egne brikkesett for RemoteFX-klienter. Her blir det både god spillytelse og muligheter for HD video.

En annen ny funksjon med RemoteFX er full USB-omdirigering. Nå skal du kunne plugge inn enhver USB-enhet på klienten og bruke den som om den var plugget direkte inn på terminalserveren. Det er ikke behov for drivere på klienten da alt drives fra serveren. Microsoft trekker spesielt frem muligheten for å bruke USB-kameraer med HD-oppløsning på denne måten. Vi tenker også på både skannere, mobiltelefoner, minnepinner og enkelte kranglete skrivere.

Microsoft har laget en oppdatering til klienten for eksternt skrivebord for Windows 7 så du kan ta i bruk RemoteFX. Du vil bare kunne bruke RemoteFX på Windows 7, ikke Windows Vista eller XP. Det er litt merkelig siden det nå er lavere krav til klienten og at det ikke lenger er behov for samsvarende versjoner av Aero mellom server og klient.

Dynamisk minne i Hyper-V

Konkurransen mellom leverandørene av hypervisorer for virtuelle maskiner er svært sterk. Markedsleder VMWare har vært nødt til å begynne å gi bort en gratisversjon av ESXi som er laget for bruk i de aller største virksomhetene. VMWare har likevel hatt et forsprang med vMotion som gjør det mulig å flytte en virtuell maskin fra en fysisk server til en annen mens den kjører og uten behov for omstart eller annen nedetid. Microsofts Hyper-V-rolle hadde Quick Migration med bare ett minutts nedetid i starten, men forbedret dette med Live Migration uten nedetid i R2.

Dynamisk minne har vært et av VMWares fortrinn og Microsoft tar nå dette et steg videre i R2 SP1. I VMWare har du lenge kunnet tildele mer minne enn det serveren har til de kjørende klientene og hypervisoren har begrenset minnet etter behov. Microsoft gjør dette mer dynamisk ved å gjøre klienten delaktig i det som skjer. Når Windows 2000 eller nyere er klient, vil den kunne samarbeide med Hyper-V om fordelingen av minne. Hver enkelt virtuell maskin kan innstilles med tildelt minne ved oppstart, maksimalt og minimalt minne. Det kan se dette i oppgavebehandleren til den virtuelle maskinen da det som den oppfatter som fysisk minne endrer seg i takt med det Hyper-V gjør tilgjenglig. Du kan også prioritere de virtuelle maskinene som har best behov for ekstra minne.

Microsoft har nå tatt minnefordelingen et steg videre, men VMWare har mottrekket klart og det er gode sjanser for at de innfører sin nye funksjon med minnekomprimering før SP1 kommer i endelig versjon i løpet av høsten.