Nytt søkeverktøy fra Microsoft

Nytt søkeverktøy fra Microsoft

Vi tester betautgaven av Tafiti som er basert på Live Search.

Søkemotoren Tafiti er basert på søketjenesten Live Search. Brukergrensesnittet er imidlertid radikalt forandret og bygger på Microsofts nye multimedieavspiller Silverlight, som ble lansert i april.

Løsningen er en banebrytende måte for å integrere multimediegrafikk i nettlesere. Teknologien konkurrerer med Adobe Systems' Flash og Flash Player.

Ifølge IDGs eget nyhetsbyrå, IDG News Service, har Microsoft store planer for Silverlight. Produktet vil spille en nøkkelrolle i Microsofts videre webstrategi.

LES OGSÅ: Viser neste generasjon webutvikling

Nettstedet Tafiti, som på swahili betyr "forske på", ser radikalt forskjellig ut fra andre søkemotorer. Det skal gjøre det lettere å sanke inn informasjon om et prosjekt, når informasjonsinnhentingen er komplisert og består av å søke etter ulike ord og uttrykk fra ulike ressurser (eksempelvis websider, bilder og bøker) og ta vare på søkeresultatene.

Med Tafiti ønsker Microsoft også vise hvordan Silverlight-teknologien kan benyttes for å skape en ny brukeropplevelse innen websøk. Microsoft har ikke sagt at de har planer om å kommersialisere nettstedet.

Vista-aktig

Silverlight-teknologien er basert på Windows Presentation Foundation, det grafiske subsystemet som ligger i Vista. Dermed er det kanskje ikke så rart at man får en "Vista-aktig" brukeropplevelse.

Søkesiden inneholder en boks for å skrive inn et søkeord til venstre på skjermen, som ligner en papirbit. I midten dukker søkeresultatene opp, mens det til høyre finnes en slags notatblokkapplikasjon der du kan samle opp relevante søkeresultater, ved dra-og-slipp. Når brukeren så klikker på notatblokka med de lagrede søkene, dukker disse opp i midten av skjermen med grafikk som gjør at det ser ut som informasjon som er revet av et blad.

Brukerne får deretter muligheten til å linke opp siden med søkeresultatene han har samlet opp i sin Windows Live-blogg eller til å sende websiden til noen som e-post.

Tidligere søk ligger lagret som ark under det nyeste søkearket, slik at du hele tiden kan gå tilbake. Dette er definitivt en praktisk funksjon. Brukerne kan også se på søkeresultatene gjennom et "tre-oppsett". Det leder til en side der et tre dukker opp og de første ordene i alle søkeresultatene dukker opp som greiner på treet. Fører man musen over et søkeresultat, dukker notatblokken opp med informasjon om resultatet og link til websiden det stammer fra.

Tafiti kjører på Windows Vista og XP SP 2. Det krever Internet Explorer versjon 6 eller 7, eller Mozilla Firefox 1.5.0.8 eller 2.0.x. Tafiti er også tilgjengelig på Apple Safari 2.0.4 for Mac OS X.

Som sagt er Tafiti i betautgave, men for deg som ønsker en liten smakebit på hvordan Microsofts søketjeneser kan bli i fremtiden, anbefaler vi deg en tur til Tafiti.

Les om:

Enterprise