- Det offentlige er sinker på efaktura

- Det offentlige er sinker på efaktura

Om ett år skal alle statlige virksomheter kunne motta efaktura.

Om et år, nærmere bestemt innen 1. juli 2011, skal statlige virksomheter kunne motta elektroniske fakturaer. Målet er at alle fakturaer skal bli elektroniske.

Men ifølge en undersøkelse utført av Basware, som leverer løsninger for automatisering av fakturaprosessen, er vi fortsatt sinker på området. Kun en av tre virksomheter sender nemlig elektroniske fakturaer, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Kun efaktura om to år

"Regjeringen tar sikte på at om to år vil det være et krav om at alle fakturaer til statlige virksomheter skal være elektroniske. Fra samme dato tar Regjeringen sikte på å pålegge norske kommuner og fylkeskommuner å benytte det elektroniske standardformatet for mottakelse av fakturaer", skriver selskapet i en pressemelding.

– Det er mottakersiden, de offentlige virksomhetene, som nå har minst tid, fordi mange av dem må inn med en ny løsning. Men et betydelig antall private selskaper blir naturlig nok påvirket, fordi offentlige virksomheter er kunder hos mange. For de private virksomhetene er det klokt å starte testingen så raskt deres offentlige kunde har fått løsningen på plass, slik at de også er forberedt på overgangen, sier Bjørn Røsten i Basware i pressemeldingen.

Flere standarder

Røsten mener det er et problemt at det finnes en rekke ulike standarder for elektroniske fakturaer.

- Det offentlige har valgt NESUBL (ehandel.no standard faktura), som også er akseptert i de andre nordiske land og i Storbritannia, mens i næringslivet opereres det også med flere andre standarder, sier han.

Les om:

Enterprise