- Office 14 blir mer nettvennlig

- Office 14 blir mer nettvennlig

Mandag snakket Microsoft-sjef Bill Gates for første gang om neste Office-versjon.

Ifølge Bill Gates, som for første gang uttalte seg offentlig om den kommende Office-versjonen vil den nye kontorpakken blant annet gi brukerne nye muligheter for å nå programmene sine via nettet. Dette blir den fjortende Office-pakken i rekken.

Microsoft kommer i første omgang ikke til å tilby en fullt fungerende nettversjon av Office, men gir blant annet brukerne tilgang til å åpne og forandre deler av innholdet i dokumenter.

Dette blir på mange måter en videreførelse av Outlook Web Access-funksjonen i selskapet Outlook-klient for e-post, men vil altså gi tilgang til flere av programmene i Office 14, forklarte Gates under en presentasjon på Microsoft Office System Developers Conference i San Jose, California.

- Outlook Web Access er ikke en fullversjon av Office, men om du vil, kan du for eksempel gå inn på en internettkafe, og koble deg opp og søke gjennom dokumentene dine. Tanken er å lage modulene i Office 14 i samme stil som Outlook Web Access, forklarte Gates videre.

Dette var første gang Microsoft offentlig bekreftet at neste versjon av Microsofts kontorprogrampakke vil hete Office 14. Ryktene vil ha det til at en betaversjon av Office 14 vil være klar i løpet av året, og at programmet skal være klart for salg i løpet av 2009.

Microsoft og Gates har så langt ikke kommet med noen indikasjoner på når programmet vil være klart for salg, og Gates nevnte Office 14 først helt mot slutten av sin presentasjon, som i all hovedsak dreide seg om hvordan utviklere kan få mest mulig ut av den nåværende versjonen av Office.

Gates uttalelse kom som svar på et spørsmål fra en av utviklerne i salen, som spurte om Microsoft ville tilby full tilgang til Office på nett, tilsvarende det Google gjør med sin nettbaserte kontorpakke Google Apps.

- Det er mange måter jeg kan hente ut Office-data, men ingenting kan måle seg med Google, mente utvikleren.

Per i dag brukes Google Apps i all hovedsak av små bedrifter og privatpersoner, men er ansett som en reell Office-konkurrent, til tross for at funksjonene er noe mer begrenset. Microsoft har fått mye kritikk for å være trege med å lage en fullgod nettversjon av Office-pakken.

Med Office 14 kan det se ut til at programvaregiganten i det minste tar et steg i riktig retning, med Outlook Web Access-inspirerte utgaver av blant annet Excel og Word.

Outlook Web Access er en del av Microsofts Exchange Server 2007, og det er enn så lenge ikke avklart hvordan nettapplikasjonene basert på Office 14 vil leveres.

Les om:

Enterprise