Offisielt: Slik blir Windows 8

Offisielt: Slik blir Windows 8

Microsoft har vist frem neste versjon av Windows. Se video.

Under et pressearrangement i går under Computex-messen i Taiwan viste Microsoft for første gang frem sitt nye operativsystem.

Windows 8 skal bedre takle sammensmeltningen som foregår i it-verdenen og være bedre egnet for nettbrett. Microsoft selv sier de har tenkt helt nytt og operativsystemet skal fungere på alle typer av enheter, fra små trykkfølsomme skjermer til tradisjonelle pc-er, også uten tastatur og mus.

Målet er delvis å styrke Microsofts posisjon på det raskt voksende nettbrett-markedet, hvor Windows 7 har slitt med å konkurrere med operativsystemer fra Google og Apple. Men det nye brukergrensesnittet i Windows 8 er beregnet brukt på alle typer av pc-er.

Flere prototyper

Microsoft viste frem flere prototyper som brukte det nye operativsystemet, inkludert bærbare pc-er og såkalte ”alt-i-ett” pc-er. Det nye brukergrensesnittet er betydelig endret i forhold til tradisjonelle Windows skriverbord som Microsoft har støttet seg på i årtier, skriver Computerworlds nyhetstjeneste som var til stede under pressekonferansen.

Startskjermen har nå flere store applikasjons-ikoner i forskjellige farger som ligner på det du finner i det nye mobiloperativsystemet Windows Phone 7. Ved å klikke på et av ikonene kjøres applikasjonen i fullskjerm, uten den vanlig Window-menyen, verktøylinjer, ”scrollbar” og annet rundt i kantene på skjermen.

- Applikasjonen kommer rakst opp mens Windows forsvinner inn i bakgrunnen, sa Michael Angiulo fra Microsofts som demonstrerte programvaren.

- Ikonene, eller flisene (tiles) på startskjermen kan personliggjøres og representerer applikasjonene, kontaktene og den informasjonen som betyr mest for deg. Du kan gruppere dem, sortere dem og navngi dem som du vil, sier, slik at starskjermen virkelig blir personlig, sa Angiulo videre.

Levende ikoner

Applikasjonsikonene viser ny informasjon fra nettet automatisk, som Twitter og eposter, eller nyheter fra en nyhetsstrøm. Disse web-vennlige applikasjonene, som Microsoft kaller skreddersydde app (tailored apps), er bygget på en ny Windows 8-utviklingsplattform og lener seg på Internet Explorer 10, som vil bli distribuert sammen med det nye operativsystemet. I tillegg er løsningen basert og tilpasset på og til HTML5, Javascript og CSS.

- Disse programmeringsspråkene er danner ryggraden til Internett, på den måten vil hundrevis av millioner av utviklere allerede vite hvordan hvordan man bygger applikasjoner for Windows 8, sa Angiulo.

Grensesnittet i Windows 8 kan styres gjennom bevegelser og trykk på enheter som har berøringsskjerm. Fra inni en applikasjon, vil man ved å dra en finger inn fra høyre på skjermen – få opp Windows’ kontrollpanel, inkludert startmenyen og komme tilbake til velkomstbildet/startskjermen. Derfra kan nye applikasjoner startes opp.

Følsom for fingre

Ved å dra fingeren fra venstre kan brukerne svitsje mellom applikasjoner som allerede er åpne. Ved å dra fingeren fra bunnen av skjermen, åpner man kontrollmenyen for hver applikasjon.

Ifølge Computerworlds nyhetstjeneste gikk disse øvelsene raskt og lettvint under demonstrasjonen.

Windows 8 introduserer også et nytt nivå for multitasking. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise