- Økonomien kan knekke outsourcere

- Økonomien kan knekke outsourcere

Finanskrisen kan skvise leverandører av outsourcing til bristepunktet, ifølge analytikere.

I 2009 kan markedstilstanden kjøre tjenesteleverandører i grøfta, tror Gartner. Årsaken er at stadig flere reforhandler kontrakter og ser mot alternative tjenester som skyene og programvare som tjeneste, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Selv om disse potensielle prisreduksjonene er en positiv indikator for sluttbrukerorganisasjonen, gjemmer de en stor risiko for markedet som helhet. Etter hvert som prisreduksjoner på mer enn 10 prosent blir mer enn nettoinntektene hos de fleste tjenestetilbydere, risikerer de å gå konkurs, sier Claudo Da Rold, direktør og analytiker i Gartner.

Skeptiske til langtidskontrakt

Denne uken arrangerte Gartner Outsourcing and IT Services Summit i London der de forklarte tjenesteleverandører at de må sikre seg selv mot konkurser og delte samtidig hva bedriftskunder bør se etter ved valg av leverandør.

Gartner har nylig rapportert at pengestrømmen for it-tjenester gikk opp 8,2 prosent fra 2008 til 2009, til en sum på 806 milliarder dollar. Til tross for at dette er vekst, er veksten lavere en tidligere år.

- Leverandører hadde seks til åtte måneder med vanlig forretning i 2008, men opplevde i de neste fire månedene den økonomiske krisen med kostnadsrestriksjoner og kostnadsreduksjoner, sier Katryn Hale, direktør for forskning i Gartners IT-tjenestegruppe.

- Dette er særlig overraskende, siden oursourcing-bedrifter pleier å holde det gående i slike tider på grunn av potensialet for kostnadsbesparelser. Like fullt virket det som om kunder i 2008 ble skeptiske til lange kontrakter.

Fleksible leverandører

I 2009 kan dette føre til konkurser. Gartner mener tjenesteleverandører må komme med tilbud med bedre fleksibilitet, finne alternative leveringsformer og forsikre seg om at innehavere av kritiske kundekontrakter er fornøyde med sine kontrakter.

Organisasjoner på sluttbrukersiden bør på sin side sjekke ut om outsourcing-selskapet er i fin form før kontrakter inngås. Ifølge Gartner vil «sunne leverandører» redusere kostnader for kundene ved å si opp folk, bruke automatisering og standardisere sine prosesser.

- Strevende leverandører vil fokusere på å beskytte sin eksisterende forretning og redusere kostnader som den eneste måten å beskytte sine marginer. Varigheten til finanskrisen vil diktere deres fremtid, sier Da Rold.

Enterprise