Opera-topp vil kjøpe slitere

Opera-topp vil kjøpe slitere

Sjefen i Opera Software vil bruke aksjeporteføljen til å kjøpe opp teknologiselskap-tapere, til protest fra aksjonærer.

Uro på verdensmarkedet gjør at Opera ønsker å kjøpe andre selskaper, melder Dagens Næringsliv. Og det fikk styret i bedriften klarsignal til på ekstraordinær generalforsamling i går, til tross for protester hos enkelte aksjonærer.

- For oss utgjør dette en mulighet. Vi har masse penger på bok, og det er mange selskaper som har det tøft nå, sier Opera-sjef og storaksjonær Jon S. von Tetzchner til avisa.

Skeptsik

Advokat Thomas Aanmoen møtte på vegne av blant annet Lorentzen-selskapet Caprice på generalforsamlingen. Han sa seg skeptisk, og mente man heller bør bruke kontanter enn aksjer.

- Med dagens kurs utgjør kontantbeholdningen i Opera en tredjedel av selskapsverdien på Oslo Børs. Man får kjøpt mange teknologiselskaper for 500 millioner, sa han, i forsøk på å stoppe forslaget om å utvide aksjekapitalen med inntil ti prosent om nødvendig.

Men hans protester vant altså ikke frem. Dermed kan styret herved bruke ferske aksjer til å betale for oppkjøp av andre it-selskaper.

Vil knytte seg til sentrale personer

Til kritikken om at selskapet har mer enn nok kontanter til oppkjøpsformål, sier von Tetzchner følgende:

- Jo, men for oss er det viktig å ha med sentrale personer, som ofte også er eiere, videre. Gir vi bare oppgjør i kontanter, har vi ikke samme mulighet til å knytte til oss disse.

Aanmoen sier han forstår fordelen ved å betale i aksjer, og at han ikke vil stenge for muligheten.

- Men selv om man ikke har en forhåndsaksept til å utstede aksjer ved behov, kan styret med fordel be aksjonærene om å være med i vurderingen av en emisjon og om aksjen er riktig betalingsmiddel, sa han i går, men ønsket ikke å utdype ytterligere overfor Dagens Næringsliv.

Les om:

Enterprise