OS-Duell: Apple mot Microsoft

OS-Duell: Apple mot Microsoft

Hva er egentlig best - Snow Leopard eller Windows 7? Les analysen her.

Journalist i amerikanske IDG, Preston Gralla, har tatt på seg oppgaven om å kjøre en grundig komparativ analyse av Apples nyslupne operativsystem Snow Leopard mot kommende Windows 7. Tidligere har Glenn Gruman og Randall C. Kennedy, begge IDG-journalister, kjeklet på overordnet plan, mens Gralla har dykket ned i begge systemer og sammenlignet dem.

Når det gjelder brukergrensesnitt påpeker han at det er store endringer i startmenyen til Windows 7 (heretter omtalt som 7), men at Microsoft generelt sett har unngått å tukle for mye med selve motoren under panseret.

- Den nye startmenyen ser mer ut som Mac Os X-docken, og er faktisk bedre enn docken. På tilsvarende vis var det å legge til Homegroups et forsøk på å gjøre nettverk lettere for hjemmebrukere, skriver han.

Apple har i motsetning til Microsoft fokusert på å endre ting under panseret, og mye av utslaget vil ikke brukerne oppdage umiddelbart. Opencl og Grand Dispatch Central er nye teknologier som er laget for å utnytte flerkjerneprosessorer og for å avlaste mer grafikk og animasjon til grafikkortet.

- På sikt bør dette gi vesenlig bedre ytelse. Men for at disse fordelene skal utnyttes, må utviklerne skrive om programmene sine.

Apple har også gjort kosmetiske endringer, med oppfriskning av Finder og integrering av dock med Exposé. Men de kosmetiske endringene Apple har gjort, matcher ikke endringene i 7, mener Gralla.

Navn og pris

Gralla sammenligner en rekke forskjellige temaer for å til slutt kåre den ultimate vinneren. Først ut er navnet. Snow Leopard (heretter kalt Snow) mot Windows 7. Her gir han en klar seier til Snow.

- Ville dyr er i seg selv mer spennende, sier han.

Så til pris. For folk som kjøper ny datamaskin, vil det ikke spille noen rolle ettersom operativsystemet følger med uansett. Men det kan være store forskjeller på oppgradering.

Folk som oppgraderer Mac Os X til Snow tror Gralla definitivt vil være mer lykkelige enn de som går fra tidligere Windows-versjoner og til 7. Oppgraderingen fra vanlig Leopard koster 269 kroner, mens en 7-oppgradering vil ligge på et sted mellom 1000 kroner og 2600 kroner, avhengig av hvilken versjon du velger. Riktignok, om du har Tiger-versjonen av Os X, så må du kjøpe Mac Box Set til 1000.

Men på Windows må du også på et eller annet vis løse forvirringen rundt hvilken versjon du skal ha. En viktig vurdering den sprikende prisen for de forskjellige versjonene tatt i betraktning. Snow er på sin side Snow. Én versjon, enkelt og greit.

- Vinneren er Snow. Til 269 kroner er det praktisk talt et impulskjøp, sier Gralla.

Installasjon

Så til installasjon. For å installere Snow smekker du inn disken og går så gjennom en enkel installasjonsrutine. Du trenger ikke velge mellom ren installasjon eller oppgradering. Du slipper å kludre med hvilken versjon som er best for deg. Du slipper å taste inn en lang seriekode.

I 7 må du velge mellom ren installasjon og oppgradering. På enkelte maskinvaresammensetninger, under enkelte Windows-versjoner, må du også finne ut hvilken 7-versjon du skal oppgradere til.

Men etter det er det ingen reell forskjell mellom å installere de to rivalene, bortsett fra at Gralla opplevde at det gikk noe raskere å installere Snow.

Snow gjorde riktignok en bedre jobb på å oppdage maskinvare – uten hikke. 7 sleit med videokortet til Gralla, og han fikk også problemer med skjermoppløsningen. Men det løste seg kjapt av seg selv etter et besøk til Windows Update.

- Vinneren er Snow. Den vinner med et hårstrå på grunn av 7s lille glipp med min maskinvare og konfigurasjonsvalgene du kan ta. Utover det var ikke installasjonen så veldig forskjellig.

Artikkelen fortsetter neste side!

Enterprise