OS X brøler igjen

OS X brøler igjen

Mac OS X 10.7 - Løven tar en jafs av iOS.

Apple har nå gitt oss en forhåndstitt på det kommende Mac-operativsystemet for OS X 10.7 - kodenavn Lion.

LES OGSÅ:

Her er nye MacBook Air

På den samme pressekonferansen som Apple lanserte en ny MacBook Air, ga Steve Jobs og Co. oss et innblikk i høydepunktene ved neste versjon av operativsystemet for Mac-maskiner. Og på samme måte som nye MacBook Air er en sammensmeltning mellom en minibærbar pc og en iPad, er OS X 10.7 Lion en fusjon av et desktop- og et mobil-operativsystem.

Prosjektet har, som alle OS X-iterasjoner, fått navn etter et av de store kattedyrene - denne gangen ble det en løve.

LES OGSÅ:

Fullskjerm-basert iLife 11

Apple er veldig fingernemme med denne lanseringen - her er det full fokus på integrasjon av berøringsgester i operativsystemet. Nylig lanserte Apple en egen touchpad for desktop-maskiner samt en berørings-sensitiv mus, så alt ligger til rette for at også skrivebordet skal nyte godt av styreflaten som bærbar-brukere har hatt stor glede av over lengre tid.

Ikke berøringsgester på skjermen

For selv om Apple mener at touch er tingen, så er det ikke i forbindelse med skjermen. Ergonometrien tillater det simpelthen ikke - man blir sliten. Derfor skal touch-kontroll skje horisontalt.

LES OGSÅ:

FaceTime kommer til Mac

Men det er mer enn bare fingerbevegelse som finner veien fra iPad over til Mac-en. Store deler av brukergrensesnittet fra iOS kommer faktisk tilbake til OS X, som iOS opprinnelig springer ut fra.

Fullskjerm-visning av applikasjoner er en ting. Dette ble blant annet demonstrert av Apple selv da iLife '11 ble presentert. Nye iPhoto, iMovie og GarageBand har alle fullskjerm-modi - som ikke trenger å forlates inne i OS X. For å bevege deg mellom programmer som overtar hele skjermen, brukes en sideveis sveip-bevegelse - omtrent som å hoppe mellom iPad-skjermer.

Automatisk lagring

De som har hatt gleden av å bruke en iPad, vet at lagringsknappen er fraværende. Og Apple bringer dette over til OS X i en funksjonkalt AutoSave. Enkelte programmer, for eksempel databaser, har hatt slik funsjonalitet en stund - men som en systemvid standard er dette ganske utrolig.

Videre er også springboard ikon-visningen som man kjenner fra iOS på iPhone overført til skrivebordet. Apple lanserer en egen app kalt MissionControl, som kaller opp alle programmer med sine ikoner organisert på skjermen som om det var en iPhone. Et klikk for å starte en app - en sveip for å navigere til neste skjerm.

I tillegg til denne iOS-ikonvisningen har Apple integrert dagens Dashboard inn i dette. De som kjenner iOS-hjemskjermen vet at om man går til skjermen til venstre for Home-skjermen, finner man søkefunksjonen. Her har Apple for OS X valgt å integrere Dashboard. Her kan små widgets puttes slik man er vant til.

Ny programbutikk

Men det stopper ikke der. En av de aller største suksessene med iPhone og iPad er apps og iTunes AppStore. Apple ruller nå dette ut for OS X. Samme forretningsmodell som for bærbare brukes her - utviklere og Apple deler kaken 70/30. Programmene installeres automatisk, og kan ikke minst også oppdateres automatisk samme sted. Enklere kan det ikke bli.

LES OGSÅ:

Mac får egen App Store

Applikasjoner som er kjøpt via Mac AppStore på denne måten er kopieringsbeskyttet, må man tro - men lisenser vil gjelde for alle personlige Mac-er man har.

Etter planen vil Apple lansere Mac OS X 10.7 Lion offisielt sommeren til neste år - og sier selv at alt er i rute for det. Men Mac AppStore trenger vi ikke vente til sommeren på - allerede i november kan utviklere sende inn sine apps til Apple for sertifisering - og Mac AppStore vil bli lansert også for OS X 10.6 SnowLeopard om ikke lenge.

Du kan lese mer om OS X 10.7 Lion hos Apple her .

Les om:

Enterprise