- OS X Lion lanseres 14. juli

- OS X Lion lanseres 14. juli

Nytt operativsystem for servere og klienter heter ikke lengre "Mac".

Apple har tidligere annonsert at OS X Lion skal slippes i juli måned.

Selv om en endelig lanseringsdato ikke er annonsert, mener anonyme kilder å vite at slippdatoen er 14. juli, skriver nettstedet 9to5Mac.

Golden Master ute

En såkalt Golden Master av beta-versjonen er nå ute for utviklere, og det er et godt tegn på at den endelige versjonen ikke er langt unna.

Tidligere satte man av en del tid mellom Golden Master-versjonen og kommersiell tilgjengelighet for disk-replikering. Men det vil det ikke være behov for med denne versjonen av Apples Mac-operativsystem, siden Apple kun gjør Lion tilgjengelig for nedlasting via deres egen Mac AppStore.

OS X 10.7 Lion, der Apple har valgt å droppe 'Mac'-betegnelsen i navnet som en del av anstrengelsene mot et integrert operativysstem for både desktop og mobile enheter, kommer i to versjoner.

Mac App Store

Den ordinære sluttbruker-versjonen, som vil koste 209 kroner som en oppgradering for OS X 10.6 SnowLeopard-brukere - og en server-versjon der endelig pris i Norge ikke er kjent enda (antakelig 349 kroner). I bunn og grunn er begge versjoner bygget over samme lest, med bare forskjeller i funksjonalitet-settet.

OS X Lion vil følge med nye Mac-maskiner, og også være tilgjengelig som en gratis oppgradering for kunder som har kjøpt slike systemer nylig. For eksisterende OS X 10.6 Snow Leopard-kunder vil Lion være tilgjengelig som en nedlasting fra Mac App Store. Mac App Store er en egen applikasjon som må være installert på systemet - har du oppdatert til OS X 10.6.6. fulgte Mac App Store med her. Mac App Store kan lastes ned som en egen nedlasting fra Apples nettsider, men du må altså ha (oppgradert til) OS X 10.6 Snow Leopard først.

Virtualisere begge versjoner

En annen interessant nyhet i Lion er at Apple gjennom EULA-sluttbrukerlisensen nå gir oss anledning til å virtualisere begge versjoner av operativsystemet - det vil si både server- og klient-versjonen.

Tidligere tillot Apple kun virtualisering av OS X Server, men nå kan altså også den vanlige OS X-installasjonen kjøres i en virtuell klient i Vmware eller Parallels Desktop for Mac. Og dette faktum vitner også om likheten mellom de to versjonene av OS-et.

Du kan se Apples promo-video for OS X 10.7 Lion nedenfor.

Les om:

Enterprise