OS X Mavericks under lupen

OS X Mavericks under lupen

Slutt på katter - nå er det California som gjelder for Mac-OS.

Blant nyhetene som ble introdusert på Apples utviklerkonferanse, var en ny versjon av operativsystemet for Apples Mac-maskiner.

Tidligere var disse navngitt etter katte-rovdyr, sist med OS X 10.8 MountainLion.

Nå har Apple valgt å satse på kjente steder fra hjemstaten California - og begynner med surfe-stedet Mavericks.

Neste versjon blir altså kalt OS X Mavericks.

Mavericks har en kombinasjon av ny teknologi, annektering av funksjoner fra tredjeparts-apper, og assimilering av funksjoner vi kjenner fra iOS-platformen og iPhone. Det ser ut til at Apple har valgt å legge seg på en årlig oppdateringssyklus for OS X, og følger man trenden fra sist kommer Mavericks-oppgradering til å koste ikke mer enn 140 kroner når den kommer for salg mot slutten av året.

iBooks

Først ute er iBooks-appen, som altså finner veien fra iOS til Mac-en. Funksjonaliteten blir i stor grad den samme som for iOS, og takket være iCloud-synkronisering vil bøker kjøpt fra iTunes være tilgjengelig på tvers av platformene. Det samme gjelder for tekstmarkeringer og bokmerker. Og som en utvidelse av basis-lesefunksjonen kan Mac-varianten åpne flere ebøker samtidig.

Maps

En annen hovedattraksjon som vi kjenner fra de mobile iOS-enhetene, er kart. Kart blir nå en egen app også på Mac-en, og der kan man virkelig dra fordeler av den store skjermen, for eksempel i 3D-visninger av byer og bygninger i flyover-modus. Mac-en vil også støtte lokale søk på bakgrunn av geografisk posisjon.

Den mest interessante funksjonen i skrivebordskartene er muligheten for å planlegge en bil- eller gåtur på Mac-en og så enkelt kunne sende veibeskrivelsen til din iPhone med et knappetrykk. Der vil tilsvarende app overta navigasjonen når du er underveis. Dette kan vi like!

Calendar

Også kalenderen har fått seg et ansiktsløft - og likner egentlig mest på den gamle kalender-appen fra OS X. Borte er lær og avrevne ark i grafikken til appen til fordel for samme rene layout som vi kan se i iOS 7. Kalenderen har også fått en ny Inspector for å se detaljer for oppføringer.

Noe virkelig smart med den nye kalenderen er at du kan gjøre avtaler som tar høyde for den tiden du trenger for å bevege deg fra der du er til møtet - og legger til denne tiden i forkant av møtet slik at du varsler når det er på tide å røre på seg.

Safari

Safari er en vesentlig del av Mac-ens operativsystem, og kanskje den appen som mange bruker mest (bortsett fra Finder). Nettleseren har først og fremst blitt raskere, og dette vil man merke. I tillegg har alle faner i Safari-vinduet nå blitt tildelt egne prosesser - dette er mer teknisk, men betyr at nettsidene isoleres fra hverandre på maskinen. Dermed minskes risikoen for krasj av nettleseren.

En ny sidebar har kommet til og kan vise både Twitter-feeds og lese-listen. Der vil du også kunne finne dine bokmerker. Og en annen fiffig sak: Delte lenker. Der vil lenker som inngår i tweets du mottar, bli fremhevet for rask aksess.

iCloud Keychain

Rett i forlengelsen av Safari kommer nyheten med sky-baserte nøkkelringer. Egentlig burde denne kommet mye høyere opp på listen, for den beste måten å få bedre passord på nett på er å gjøre disse enkle å håndtere. Noen vil kjenne til app-en 1Password, og iCloud Keychain vil dekke dette behovet på likende vis.

Du vil også kunne bli foreslått sikre passord for bruk på nettsider, i tillegg til siker lagring av dine kredittkort for betaling på nett. iCloud Keychain synker dine passord mellom dine enheter - både Mac og iOS-enheter. Din sikkerhet er ivaretatt ved at du selv velger et sikkert master-passord.

Flere skjermer

For mange en lenge etterlengtet og høyst kjærkommen forbedring: Nå får Mac-en endelig fornuftig støtte for flerskjerms-løsninger. Dock-en vil nå kun vises på den skjermen du foretrekker, og hver skjerm vil ha en egen topp-meny istedenfor en utstrukket.

Den andre skjermen kan ta imot en app i fullskjerm-modus, og faktisk kan en Apple TV-tilkoblet tv-monitor fungere som en tredje skjerm på samme måte. Dette kalles AirPlay Display. Det er også støtte for Mission Control for flere skjermer, slik at forhåndsvisningene kan vises på begge.

Notifications

Også meldingshåndteringen har blitt bedre. Nå kan du også svare på meldinger i den samme notifikasjonen øverst til høyre, så du slipper å bytte til appen. Du kan også få meldinger fra nettsider som åpner for dette, som for eksempel breaking news fra aviser og likende.

Finder

For mange kanskje nyhet nummer én, for det enkelte virkelig har savnet, er faner i Finder-vinduene. Det får vi nå - så da slipper vi å ha x antall Finder-vinduer åpne samtidig, siden vi kan dra-og-slippe filer mellom faner. Og Finder-vinduet kan til og med kjøeres i fullskjerm-modus. Kjekt når du bruker store forhåndsvisninger av bilder.

Tags

Tags fungerer slik at du kan tagge filer og dokumenter med relevante metadata for indeksering. Dette gir raskere og bedre søk slik at det blir enklere å finne nålen i høystakken. Du kan tagge både nye og gamle filer, og tag-funksjonen vil være tilgjengelig både i Finder, i apper og i iCloud.

Advanced Technologies

Mye mer avansert teknologi sitter under panseret (surfbrettet?) på Mavericks, og dersom du bryr deg om de nerdete detaljene, kan du slå deg løs på Apples nettsider her . Eller du kan lese dette dokumentet fra Apple om kjerneteknologiene i Mavericks.

For alle oss andre kan vi lese mer om Mavericks hos Apple her . Mavericks kommer altså mot slutten av året som en oppgradering for alle som har maskiner som kan kjøre OS X 10.8 Mountain Lion - og selvfølgelig på nye maskiner. Mac-er kjøpt i kort tid før den offisielle lanseringen pleier å få tilbud om gratis oppgradering. Og registrerte utviklere kan snuse på Mavericks allerede idag ved å laste ned betaen fra Apple - på eget ansvar.

Enterprise