Penere og raskere Linux

Penere og raskere Linux

Teamet bak neste versjon av det grafiske brukergrensesnittet KDE har nå sluppet løs sin fjerde betaversjon.

K desktop enviroment, eller KDE, er et fritt skrivebordsmiljø og en fri utviklingsplattform bygd på norske Trolltechs Qt-verktøy som kjører på de fleste UNIX-platformene, inkludert Linux, BSD og Solaris.

Med Beta 4 av KDE 4 begynner nå det nye systemet å feste seg. Versjon 4.0 skal etter planen slippes 11. desember i år og det meste av koden skal være fryst og betaversjonen fullt brukbar, ifølge phoronix.com .

KDE 4 fremstår som betydelig mer attraktivt enn det vi ser i KDE 3.5. Ikoner så vel som vinduer har blitt mye flottere og ligger mer på nivå med Mac OS X.Etter skjermdumpene å dømme er det tydelig å se at KDE 4 er en seriøs utfordrer i kampen om de mest estetisk tiltalende brukergrensesnittene. Se større bilde her.

Raskere, penere, bredere

Blant de viktigste oppdateringene i versjon fire er en mer effektiv minnehåndtering som skal gjøre systemet 20-30 prosent raskere i forhold til KDE 3.5.x.

En ny multimedia API ved navn Phonon er også på plass. Denne er laget for å gjøre KDE 4 uavhengig av andre rammeverk for mediehåndtering, som for eksempel GStreamer eller Xine, samt å gjøre API-en mer stabil.

Systemet inneholder også et verktøysett ved navn Plasma som gir støtte for små skrivebordsprogrammer - eller widgets - som vi også finner i Mac OS X og Vista.


Større bilde her.

Overgangen til versjon fire vil dessuten forenkle støtten for andre plattformer, som Windows og Mac OS X. Ett av de overordnede målene med KDE 4 er nettopp å viske ut skillene mellom de ulike operativsystemene.

Har du lyst til å se hvordan systemet oppfører seg i praksis kan du laste ned en openSUSE-basert LiveCD.

Du kan også se flere skjermdumper hos Phoronix.com

LES OGSÅ: 10 grunner til å velge Linux

Les om:

Enterprise