Private filer fyller serverne

Private filer fyller serverne

En av tre it-sjefer godtar musikk og spill på bedriftens servere. - Dumt, mener Erik Pedersen i Proact.

Yougov har, på vegne av Proact It Norge, spurt 164 norske it-sjefer om deres syn på lagring av private filer på bedriftens servere.

Proact er et selskap som spesialiserer seg på lagring, backup og arkivering.

34 prosent oppgir at de sier ja til å la ansatte lagre bilder, musikk, spill og annen privat data i bedriftens lagringssystemer. Og 10 prosent oppgir at de ikke har tatt stilling til spørsmålet.

Dermed sier 44 prosent at slik lagring kan forekomme uten at it-sjefen setter ned foten.

Mener vi undervurderer

- Privat lagring på jobben fører til unødvendige høye kostnader til lagring og backup. Bilde-, musikk- og filmfiler tar opp betraktelig mer plass enn vanlige tekstfiler og regneark, og på en del arbeidsplasser kan nok denne ekstrabelastningen være svært tyngende, sier salgs- og markedsdirektør Eirik Pedersen i Proact i en pressemelding.

Pedersen mener videre at it-sjefene undervurderer hvor mye plass private filer faktisk tar.

Bare én av ti svarer nemlig at de ansattes data tar opp mer enn fem prosent av serverkapasiteten. Dette mener Pedersen at er en grov underdrivelse.

Kostnader og risiko

Proact sammenlikner det hele med å lagre "klær, slitte møbler og uønskede hvitevarer fra hjemmet" i bedriftens korridorer.

- Fordi det er snakk om datafiler så er det mindre synlig, men ikke nødvendigvis noe bedre av den grunn, sier Pedersen.

- En ting er de ekstra kostnadene og den reduserte ytelsen du får. En annen ting er sikkerhetsrisikoen du utsetter virksomheten din for. For eksempel kan virus og skadelige programmer på den måten komme inn på virksomhetskritiske områder. En annen ting er rettighetsspørsmål. Hvor stor del av de musikk- og filmfilene som ligger på norske servere er det som er lastet ned ulovlig?

Kan spare penger

Pedersen slår derfor et slag for å skanne serverne etter data som ikke trengs.

Han viser til IDC-undersøkelsen ”The Expanding Digital Universe”, som påviser at 95 prosent av all data hos bedrifter er ustrukturert, som for eksempel tilfeldige filer og eposter. Videre viser en undersøkelsen ”Measurement and Analysis of Large-Scale Network File System Workloads” fra universitetet i Santa Cruz at bare 10 prosent av lagrede filer blir åpnet igjen. Og 35 prosent av disse to prosenentene blir bare åpnet én gang.

- Dersom arbeidsgiver ønsker å gi medarbeidere muligheten til å lagre private filer, så kan dette gjøres på en mer økonomisk måte. Ved å arkivere alle filer som ikke blir brukt, er det mulig å spare mye ressurser og penger, særlig i store selskaper med mange ansatte, avslutter Pedersen

Enterprise