Protesterer mot programpatenter

Protesterer mot programpatenter

Amerikanske teknologiaktivister vil få en slutt på alle programvarepatentene.

We the people, er navnet på en websatsing Det hvite hus har satt i gang for å gi aktivister og pressgrupper en mulighet til å få sakene sine på dagsorden i USA. På webstedet kan man lage underskriftskampanjer, og hvis man får nok signaturer til støtte for sin sak, kan man kreve å få saken sin behandlet av Obamas stab.

Og det er nettopp det de har gjort, protestmakerne.

"Instruér patentkontoret om å slutte å innvilge programvarepatenter", er navnet på kampanjen som vil få en slutt på de evige stridighetene mellom for eksempel telefonkranglefantene Apple, Samsung og Google.

"Programvarepatentene har blitt et verktøy som lar store selskaper utnytte sitt monopol mot de små", står det å lese i protesten.

Passet påskrevet

Men nå har altså Obama-administrasjonen svart. Kort sagt: Ikke skyld på oss. De har nemlig akkurat fått gjennom den nye loven "The America Invents act", en stor omlegging av amerikansk patentlovgiving som først og fremst gjør at førstemann til å søke om patentet får det, i stedet for førstemann til faktisk å gjøre oppfinnelsen, som det var før.

- Det er mye vi kan gjøre gjennom den nye loven for å forbedre patentkvaliteten og sørge for at bare ekte oppfinnelser får patentbeskyttelse. Men det er viktig å huske at administrasjonen ikke setter grensene for hva som er patentbart alene, skriver administrasjonen. De skylder på Kongressen, som har satt fire grupper av oppfinnelser som faller innom patentreglene.

Ikke overraskende er ikke dette svaret bra nok for antipatentaktivistene.

De har dermed satt i gang en ny kampanje, en underskriftskampanje for å få tatt underskriftskampanjer mer alvorlig. Eller som tittelen på den nye kampanjen så fint sier det:

" Actually take these petitions seriously instead of just using them as an excuse to pretend you are listening"

Men, for de av våre lesere som måtte være interessert: Administrasjonen skriver også litt om åpen kildekode i svaret til kampanjen:

- Vi ser den enorme verdien av åpen programvare-utvikling, skriver de i svaret.

For eksempel har de akkurat offentliggjort at kildekoden til hele We the people-prosjektet skal gjøres fritt.

Les mer om patentprotestene på Patentlyo.com og Ars Technica.

Les om:

Enterprise