Quark lokker med gratis oppgradering

Quark lokker med gratis oppgradering

QuarkXPress 10 er underveis. Brukere av eldre versjoner må skynde seg å oppgradere til versjon 9.

QuarkXPress-brukere som oppgraderer til dagens versjon 9 innen 30. juni, vil få gratis oppdatering til versjon 10 når den utgaven av programmet foreligger.

Etter 30. juni vil brukere som fortsatt sitter på versjon 3-7, ikke lenger få anledning til å oppgradere hverken til QuarkXPress 9 eller 10, men må betale full programlisens for disse versjonene, skriver Quark i en pressemelding.

Reduserte markedsandeler

QuarkXPress ble lansert i 1987, først for Macintosh og senere for Windows, og dominerte markedet for programvare for pc-basert trykksaksproduksjon på 1990-tallet.

I Norge ble det hevdet at Quark hadde over 90 prosent av markedet for avis- og tidsskriftsproduksjon i det tiåret. Wikipedia går enda lenger og hevder at QuarkXPress totalt dominerte markedet for profesjonell layout-programvare med en markedsandel på over 95 prosent.

Blant konkurrentene var det klassiske PageMaker-programmet fra Aldus, som etter hvert ble kjøpt opp av Adobe og som i en periode eksisterte parallelt med Adobes layout-program, InDesign.

I dag er markedet snudd fullstendig på hodet, og Wikipedia siterer en kilde som hevder at Quarks markedsandel er sunket til under 25 prosent. Kongen på haugen er Adobe med sitt InDesign-program.

Blant årsakene til Quarks fall fra toppen finner vi årelang krangel om selskapets prispolitikk, langsom videreutvikling og treg tilpasning til nye operativsystemversjoner. At Adobe senere har arvet kritikken om høye priser og en tilnærmet monopol-situasjon, er en annen sak.

Det haster å oppgradere

Fortsatt sitter en del Quark-brukere på eldre versjoner av programvaren. For mange av disse begynner det nå å haste med å oppgradere hvis de vil være med på ferden videre.

Frem til 30. juni kan kunder oppgradere til dagens versjon QuarkXPress 9, fra en hvilken som helst tidligere versjon av programmet.

Etter denne datoen er det bare innehavere av versjon 8 som kan oppgradere til versjon 9 mot løfte om å få den kommende versjon 10-oppgraderingen gratis.

Og etter 30. juni kan altså ingen brukere av versjon 3-7 kunne oppgradere til QuarkXPress 9 eller 10 i det hele tatt. Hvis de finner ut at de ønsker å oppgradere etter denne datoen, må de betale full programlisens for den nye versjonen.

– Gjennom de siste par årene har alle QuarkXPress-brukere kunnet oppgradere vil versjon 9 for en standardpris, noe som er ganske unikt. Det har vært et veldig populært program, og vi ønsker å være sikre på at alle brukere som ikke har oppgradert ennå, får sjansen til å gjøre det før tilbudet utløper 30. juni, sier markedssjef Gavin Drake hos Quark.

Det offisielle startskuddet for «Kjøp 9, Få 10»-utgaven starter i dag, 5. juni.

Også de som har kjøpt QuarkXPress 9 i løpet av de siste 30 dagene, vil være berettiget til gratis oppgradering til versjon 10, heter det.

Det er ikke kunngjort noen lanseringsdato fot QuarkXPress 10, men Quark lover å komme med mer informasjon i løpet av juni.

Les om:

Enterprise