Quark på alle plattformer

Quark på alle plattformer

Med QuarkXPress 9 slåss Quark for å få tilbake tapte markedsandeler.

24 år etter at QuarkXPress ble lansert – og på kort tid overtok det meste av desktop publishing-markedet – lanserer Quark versjon 9. Nå dreier det seg ikke lenger bare om design og produksjon av trykksaker, men også om digital publisering av interaktivt innhold på mobile enheter.

Samlende verktøy

Quarks mål med QuarkXPress 9 er å kunne tilby de kreative bransjer full kontroll over designarbeidet via ett samlende verktøy – uten at man må skrive kode eller drive programmering.

Det siste argumentet går rett på erkerivalen Adobe, som har tatt store markedsandeler fra Quark, i første rekke med InDesign. Men sentralt hos Adobe står også programvare som Dreamweaver, FlashBuilder og andre mer utvikler-rettede verktøy som brukes i arbeidet med å publisere interaktivt innhold – men som også gjerne krever kunnskap om kode, skripting og programmering.

LES OGSÅ:

Adobe har lansert CS5

Som Adobe ønsker også Quark å tilby kundene i publiseringsmarkedet en samlet løsning på verktøyene de trenger for å kunne publisere på flere plattformer – på papir, på internett og i form av interaktive applikasjoner på nettbrett og smarttelefoner.

Quark lanserte egentlig denne strategien i fjor sommer og kalte den sin Digital Publishing 2.0-strategi. En avlegger av denne strategien kom i januar i år, da Quark kunngjorde sin løsning for publisering på iPad, kalt App Studio for Quark Publishing System.

LES OGSÅ:

Nytt Adobe-jubileum

Med denne løsningen skal man enkelt kunne bygge om eksisterende innhold til en interaktiv nettbrett-versjon med for eksempel video og lyd i tillegg til tekst og bilder. App Studio har også funksjonalitet og lisensieringsløsninger for å publisere apper, holde orden på abonnement og så videre.

Brukere av Quark Publishing System kan ta i bruk App Studio gratis, men må betale for å bruke App Studio når de er klar til å levere inn den første appen til Apples App Store. Prisen er 4000 dollar og inkluderer lisens til å produsere et ubegrenset antall iPad-apper, men kundene må betale en lisensavgift per utgave som publiseres via appen.

Digitale medier

Og nå kommer altså QuarkXPress 9, med full integrasjon mot både App Studio og e-leser-løsningen Blio, et amerikansk e-boksystem som Quark har samarbeidsavtale med – og som vel å merke foreløpig ikke finnes i Mac-utgave.

Med QuarkXPress 9 kan man også eksportere publikasjoner til ePub, og man kan lage tekst-baserte e-bøker som kan distribueres via Apple iBooks, Barnes & Noble Nook og Amazon Kindle.

LES OGSÅ:

Mac i bedriftene

Dessuten skal man kunne publisere direkte til digitale medier, både iPad og andre nettbrett, så vel som smarttelefoner og andre multimedie-systemer, ifølge Macworld USA .

Versjon 9 tilbyr en rekke nye automatiske design-løsninger som skal gjøre det lettere å produsere multimediedokumenter og publikasjoner både for papir, internett og interaktive Flash-baserte medier.

Blant de øvrige nyhetene i QuarkXPress 9 finner vi Conditional Styles, som gjør at stiler kan endres automatisk basert på regelsett. ShapeMaker er en ny veiviser som gjør det lett å lage vanskelige grafiske former som for eksempel bølger og spiraler.

App Studio-fordelene

Fordelen med App Studio-konseptet, ifølge Quark, er at designere kan kontrollere utseendet på redaksjonelle produkter uten å måtte investere i teknisk ekspertise. Igjen et spark til Adobe, antakelig.

App Studio leveres for øvrig ikke sammen med QuarkXPress til å begynne med, men blir tilgjengelig som et gratis tilleggsprodukt innen tre måneder etter at QuarkXPress 9 er lansert. I mellomtiden kan kundene benytte iPad Publishing Service for QuarkXPress, og innholdet som lages der skal lett kunne konverteres til App Studio for QuarkXPress senere.

Den største konkurrenten til QuarkXPress i senere år har altså vært Adobe InDesign, som har overtatt mye av Quarks posisjon innenfor trykksaksproduksjon. På 1990-tallet hadde Quark angivelig opp mot 90 prosent markedsandel i det norske avis-markedet, en posisjon som forlengst er gått tapt.

Derimot har Quark beholdt en god markedsandel i bedriftsmarkedet og brukes fortsatt mye til design og produksjon av håndbøker, kataloger og bedriftsrelatert trykksaksmateriell.

QuarkXPress 9 kommer i salg i april til samme pris som QuarkXPress 8, som hos norske Apple Store koster 14 900 kroner inklusive mva.

Mer informasjon her .

Enterprise