Raskere og penere

Raskere og penere

TEST: Apple Snow Leopard Server byr på mange nyheter under panseret.

Tom Henderson/Brendan Allen ExtremeLabs, Network World

Bak fasaden finner vi blant annet forbedret ytelse og nye applikasjoner med fokus på samarbeidsløsninger og innholdsdeling. Apples nye installasjonsrutine for Snow Leopard (Mac OS X 10.6) er forbedret i forhold til Leopards (Mac OS X 10.5) Easy and Advanced installasjonsvalg. Med Snow Leopard er valgmulighetene klarere, og ferske installasjoner gjør vanligvis kloke valg som standard.

Vi installerte enkelt den nye Address Book Server, oppdaterte Mail, en ny Mobile Access Server, Wiki-tjeneste, en iCal-server, iChat-server, fildeling og backupserver (en oppdatering til Apples Time Machine-programvare).

Etter at applikasjonene var installert, måtte vi konfigurere tjenester, brukere, grupper og slikt på en fersk installasjon, men en oppgradering fra Leopard krever lite innstillingsarbeid. Vi ble glade for å se at tøffe passordpolicyer er tilgjengelig for brukerkontoer, men ikke fullt så begeistret over at administratorpassord kan være svakt som standard.

En nyhet er serverapplikasjonen Address Book som tillater at flere maskiner kan dele kontakter. Den virker med katalogtjenester (Apples Open Directory og Microsofts Active Directory via open source Samba). Address Book er kompatibel med Zimbra (open source e-post) og er bygget på samme lest som WebDAV som en XML-basert utvidelse av ærverdige vCard. Den lagrer vCards utenfor katalogtjenesten.

Address Book-serveren er ikke bakoverkompatibel med Leopard ettersom protokollen den er basert på, CardDAV, ikke eksisterte da Leopard ble utviklet. Brukere kan forene sine kontakter i serveren på en enkel måte – hvis de er brukere av Snow Leopard.

Apple har lagt til den nye Mobile Access-server i Snow Leopard. Dette er en «vpn-løs» autentiserings-/krypteringsmetode som er utviklet til å synkronisere iPhoner og Mac-klienter til deres adressebøker, e-post og andre interne ressurser. Avanserte forbindelser kan utføres gjennom Apples L2TP/IPSec-baserte (eller gamle PPTP) VPN-forbindelse.

På lignende måte kan en annen ny applikasjon, iPhone Configuration-verktøyet, forsyne og synkronisere en flåte av iPhoner. Ettersom vi ikke bruker iPhoner, kunne vi ikke teste Mobile Access-serverens iPhone-tilgang.

Applikasjonen fungerer beklageligvis ikke med andre operativsystemer for mobiltelefoner, men tredjeparts utviklere kan muligens tilby dette i fremtiden. Uansett er dette første gang en utvikler av operativsystem har gitt mye oppmerksomhet til flåten av mobiltelefoner hvis vi ser bort fra RIMs BlackBerry-servere.

Podcast Producer 2 er en oppdatert serverapplikasjon som drar nytte av selskapets Xgrid-klyngeteknologi. Xgrid prosesserer arbeidslaster enten på serveren eller på andre Apple MacOS-maskiner.

I MacOS 10.5 er Xgrid vanskelig å få til på distribuert Mac-maskinvare (server eller klient) hvis man ikke besitter avansert integrasjonsekspertise og er villig til å studere logger til applikasjonen fungerer. På Leopard tok det oss nesten en dag for å jobbe oss gjennom alle elementene i den distribuerte prosessen av Podcast Producer og Xgrid.


Den nye versjonen kjører kun på nyere typer av Apple-maskinvare. Støtten for PowerPC-baserte systemer er nå fjernet.

I Snow Leopard er situasjonen en annen. Her er Podcast Producer 2 og oppdaterte Xgrid2 operative i løpet av fem minutter. Alt nødvendig tilrettelegging utfører systemet helt på egenhånd. En lignende eksempel på bedre tilpasning er Podcast Composer som nå tillater enkel opprettelse av Podcast Producer 2-arbeidslaster. I MacOS 10.5 var dette en prosess som måtte gjøres manuelt.

Det er viktig å merke seg at Snow Leopard ikke kan kjøres på eldre Apple-servere med G4/G5 (IBM PowerPC) prosessorer. Dette er på en måte positivt ettersom størrelsen på operativsystemet kan reduseres med flere gigabyte ettersom PowerPC-koden er slettet.

Apple har dessuten gjort flere fundamentale endringer i MacOS når det gjelder minneadministrasjon og innenfor kapasitetsytelse for applikasjoner. Derfor også bedre ytelse.

I likhet med alle Apple-operativsystemene er også Snow Leopard bundet til Apples maskinvare. Denne er for tiden begrenset til 1U høye Apple Xservere (og kraftige MacPro-maskiner). Dette betyr at det ikke finnes noen bladversjoner, ingen 4U 16-kjerners muskelmaskiner som for eksempel HPs DL580/585 G5-servere. Men Snow Leopard kunne i vår test vise frem bedre ytelse enn forgjengeren Leopard 10.5.8.

Les om:

Enterprise