Regnskap for deg som driver alene

STORTEST: Et enkeltpersonforetak er en del av privatøkonomien til eieren, og det er viktig at du selv har kontroll så du ikke setter hus og hjem over styr. I tillegg krever myndighetene sitt av rapportering og skjemaer.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet og vurdert seks systemer i ni varianter for de aller minste selskapene to måneder etter at vi testet ni systemer i tretten varianter for små aksjeselskaper.

Selv om fire av disse systemene er med i nesten like varianter i begge tester, har vi spesifisert og vurdert alle etter behovene til et enkeltpersonforetak.

Dagens samfunn er komplisert. En håndverker får stadig større krav til dokumentasjon og kvalitet av det faglige, og alle næringsdrivende må ha god orden i papirene for å drive lovlig.

For å få dette til, er du nødt til enten å få hjelp av et regnskapskontor eller ha gode digitale verktøy som hjelper deg med regnskapene.

Verden går også fremover i stadig raskere grad. Selvstendig næringsdrivende er ofte på farten og bruker i stadig større grad smarttelefon og nettbrett for å organisere hverdagen.

Vi har snakket om det papirløse kontor siden PC-ens barndom, men det er først de siste årene at vi har begynt å se at digitalisering sparer mer papir enn den produserer.

Vi forventer mulighet for digitale bilag i et moderne regnskapssystem. I tillegg skal du kunne sende fakturaer elektronisk og rapportere inn skjemaer i Altinn. Dette har vi vektlagt sterkere i år enn tidligere. Hjelp til ligningsskjemaer og skatt er også vektlagt mer.

Slik har vi testet

Et enkeltpersonforetak og et lite aksjeselskap har mange av de samme behovene, men det er også noen viktige forskjeller. Enkeltpersonforetakene har ikke behov for flerbrukerfunksjonalitet, og det er andre offentlige skjemaer som skal fylles ut.

Vi gjør den forutsetningen at en personlig næringsdrivende er en mer spesialisert fagperson og derfor har enda mindre generell regnskapskompetanse. Enkelhet, automatisering og brukerstøtte blir derfor enda viktigere.

Vi har hentet inn og installert alle systemene i denne testen hvis vi ikke allerede hadde de fra før etter forrige test. De er i så fall oppdatert til aller siste versjon, og vi har tatt hensyn til eventuelle nyheter på den korte tiden siden forrige test.

Det samme gjelder de webbaserte SaaS-løsningene som vi også har undersøkt på nytt. Vi tester naturligvis ikke de samme funksjonene om igjen hvis de er uendret, men vurderingen blir gjort med et annet utgangspunkt.

Vi vil anbefale at du leser forrige test i PC World nummer 7 .

Agro Økonomi Bedrift Basis regnskap og faktura

Pluss: Regnskapsfaglig brukerstøtte og fullverdig Windows-program

GRUNNLAGET: Avskrivningsbildet i Agro Økonomi er grunnlaget for saldoskjemaet.

Minus: Svært få fakturaer i Basis-utgaven, ennå ingen online muligheter

Agro Økonomi fra Agro Data har sitt opphav i primærnæringene. Det er ikke til hinder for bruk i andre bransjer. Siden primærnæringene ofte består av personlige selskaper, er Agro godt egnet for dette.

Vi har vurdert Bedrift Basis med regnskap og faktura som er nesten identisk med fullversjonen Bedrift som vi testet i PC World nummer 7. Forskjellen er at Bedrift Basis er begrenset til 1200 transaksjoner og 50 fakturaer pr. klient i året. Hvis du skulle overstige dette, må du oppgradere lisensen til Bedrift og kapasiteten låses opp. Bedrift Basis mangler også spesialfunksjoner for landbruket.

Agro kan både sende og motta EHF-fakturaer og er oppdatert med EHF versjon 2.0 som er påkrevet fra 1. oktober i år. En utgående EHF-faktura koster nå anstendige tre kroner, og det er mye rimeligere enn da EHF var helt nytt.

Agro har enkel integrasjon mot nettbank for bedrifter ved at du kan laste ned returfiler og laste opp remitteringsfiler. Dette blir brukbart automatisert hvis leverandørens bankkonto er registrert på leverandørkortet.

Elektroniske bilag håndteres greit ved at du kan koble dokumenter til et bilag. Problemet er at det ikke er så lett å vise de etterpå. Vi prøvde å se på flere tilknyttede filer. Når du dobbeltklikker på en bilagslinje med vedlegg kommer det opp et dokumentvindu. Nederst kan du legge til eller bla mellom eksisterende vedlegg, og disse spretter opp i forskjellige visningsprogrammer som er tilknyttet filtypen på PC-en. F.eks. vises PDF-filer i Adobe Reader.

Det hadde vært logisk om visningen hadde vært i dokumentvinduet. Dokumentvinduet stjeler også fokus fra bilaget, så du må enten først klikke på hovedbildet i bakgrunnen og deretter vedlegget eller du kan lukke dokumentvinduet og så fokusere vedlegget.

Rapportene har i år blitt klikkbare og dermed interaktive. Du kan klikke deg helt ned til de elektroniske bilagene du har lastet inn.

Agro har et effektivt bokføringsbilde med mange hurtigtaster og funksjoner. En egen knapp ved navn "Hurtigtaster" viser de aktuelle hurtigtastene for det bildet du står i.

Agro har en fin veiviser for å opprette nye klienter. Brukerstøtten er god, og den inkluderer hjelp med regnskapsfaglige spørsmål. Perfekt for en liten virksomhet.